назад
18.02.13

У Хмельницькому відбувся круглий стіл “Організація системи надання первинної правової допомоги в громадах”

krugliy stil14-15 лютого у місті Хмельницькому проходило засідання круглого столу на тему: «Організація системи надання первинної правової допомоги в громадах».  Організатором  заходу виступила Хмельницька обласна громадська організація «Подільська правова ліга» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

Участь у круглому столі взяли Неля Продан та Оксана Хорошенюк – начальник та заступник начальника Головного управління юстиції у Хмельницькій області, Людмила Черевченко – керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради, Роман Романов – директор програми «Верховенство права» Міжнародного благодійного фонду «Відродження», Вадим Красник  – начальник відділу правового аналізу, нормопроектування та консультаційної роботи Координаційного центру з надання правової допомоги, Андрій Місяць – голова Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга», а також представники Центрів правової інформації та консультацій з міст: Львів, Хмельницький, Скадовськ (Херсонська область), смт. Дворічна (Харківська область), м. Біла Церква (Київська область).

Метою заходу було виробити дієві підходи до організації системи надання первинної правової допомоги в громадах, спираючись на Закон України «Про безоплатну правову допомогу» та наявний практичний досвід в громадах, де працюють Центри правової інформації та консультацій.

Як відомо, Законом України «Про безоплатну правову допомогу» запроваджено механізм залучення ресурсів громад для організації надання первинної правової допомоги для членів громади шляхом створення спеціалізованих комунальних установ, або передачі цих функцій юридичним особам приватного права, адвокатам, чи іншим фахівцям у галузі права.

В Україні вже є позитивний досвід реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині організації надання первинної правової допомоги з боку органів місцевого самоврядування. Так, рішенням Одеської міської ради №2229-VI від 24.07.2012 утворено комунальну установу «Спеціалізована установа з надання безоплатної первинної правової допомоги у м. Одесі», яка розпочала працювати 3 січня 2013 року і дає можливість отримати безоплатні послуги з наступних правових питань:

– розгляд усних та письмових звернень осіб про надання безоплатної первинної правової допомоги;
– надання правової інформації;
– надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
– складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру).

У місті Скадовську Херсонської області за сприяння Уповноваженого з прав людини Скадовської міської ради також створено спеціалізовану установу з надання первинної безоплатної правової допомоги. В Дворічнянському районі Харківської області планується оголошення конкурсу із залучення юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги.

У ході круглого столу було обговорено практичні питання реалізації органами місцевого самоврядування права, визначеного статтею 12 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», на створення умов у відповідній громаді для забезпечення громадян первинною правовою допомогою. Зокрема, було розглянуто такі можливі шляхи як: створення комунальної установи з надання первинної правової допомоги; залучення юридичних осіб приватного права до надання правової допомоги, а також залучення адвокатів та/або інших фахівців у галузі права.

Також було детально обговорено всі можливі преваги та недоліки відповідних моделей надання первинної правової допомоги для окремих громад.
Як відомо, зазначене питання особливо актуально у тому зв’язку, що з 1 січня 2014 року набирають чинності положення зазначеного Закону, що надають громадянам право на безоплатну воринну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах. Тому надзвичайно важливим є питання забезпечення у громадах надання на належному рівні саме безоплатної первинної правової допомоги, як першоджерела урегулювання спірних чи неврегульованих питань.

У цілому за результатами обговорення питання надання у громадах безоплатної первинної правової допомоги, а також набутого досвіду із створення установ з надання такої допомоги, та певних труднощів, пов’язаних із механізмом створення, фінансуванням, підпорядкованістю тощо, було уніфіковано практичні підходи та прийнято рішення щодо розроблення відповідних методичних рекомендацій органам місцевого самоврядування до організації системи надання первинної правової допомоги в громадах. З цією метою буде створена робоча група по роботі над відповідним посібником. У матеріалах такого посібника буде використано досвід діючих Центрів правової інформації та консультацій.

Крім того, учасники круглого столу відвідали Центр правової інформації та консультацій.

{module 175}