назад

У Хмельницькому зі школярами дискутували, чи потрібно відповідати силою на фізичний булінг

Тематична зустріч «Стоп_булінг» для учнів п’ятих класів Хмельницького ліцею №17 відбулась 11 листопада. До актуального обговорення долучилися понад 100 учнів, а також педагоги. Вкотре аналізували, чому явище булінгу таке поширене сьогодні.

Оскільки у зв’язку зі змінами до чинного законодавства розширилося коло суб’єктів, які несуть адміністративну відповідальність за цькування, юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна розповіла школярам та педагогам ліцею №17, хто та як відповідатиме, якщо в навчальному закладі виявлять булінг.

Дітей цікавило питання про відповідальності жертви у випадку захисту від булера: чи можна застосовувати фізичну силу для самооборони? Тож на прикладах із судової практики розглянули межу дії адміністративного права та випадки, коли для неповнолітньої особи вже настає кримінальна відповідальність.

На коментарі хлопців про те, що на фізичний булінг потрібно відповідати силою, юристка зауважила, що за кожне діяння є відповідальність і не кожну силу слід зупиняти саме силою, адже є інші дієві способи, наприклад, звернутися до керівництва школи.

Ольга Чорна пояснила дітям, як формується комісія з розгляду випадку булінгу та яким чином вона надає відповідь, хто платитиме штраф у разі винесення рішення суду та чи може винуватець цькування самостійно обрати собі покарання – штраф чи виправні роботи.

Щоб бесіда була жвавою та цікавою, юристка використовувала практичні завдання, вправи й ігри.