назад
19.02.18

У Кам’янському правники разом з молоддю обговорили проблему продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім

IMG 375416 лютого 2018 року фахівці Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з молодіжною радою м. Кам’янське та Департаментом з гуманітарних питань Кам’янської міської ради провели правопросвітницьку гру «Захист прав дитини від незаконного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів».На зустрічі також були присутні старший інспектор ювенальної поліції Кам’янського ВП Емілія Омельянова, психолог системи освіти СЗШ № 25 Інна Нікітіна, представники громадських організацій міста.

Під час заходу члени молодіжної ради влаштували сценічну постановку судового розгляду справи з питання продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім. Спеціалісти намагалися якомога доступніше та детальніше висвітлити досить поширену на сьогоднішній час проблему – продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім. Принагідно розповіли і про те, як молодіжні громадські організації можуть впливати на незаконний продаж алкоголю та тютюнових виробів.

Слід зауважити, що дана проблематика дуже актуальна на сьогоднішній час у нашій країні. За остаані 20 років споживання алкоголю в Україні збільшилося майже в два рази. Середній вік осіб, що зловживають пивом, коктейлями, вином знизився з 14 до 11 років. А от кількість торгових точок, що продають алкогольну продукцію, навпаки зросла.

Як захистити дітей від цієї біди? Міжнародний досвід показує, що найкращим інструментом є жорстоке та невідворотне покарання за продаж алкоголю або тютюну неповнолітнім. Наприклад: у Франції передбачено штраф – 7500 євро, у Австралії – 25000 доларів, у Швеції та США взагалі за продаж алкоголю неповнолітньому можна потрапити до в’язниці.

В Україні ситуація ж інша. Згідно закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»: відповідно до статті 15-3 забороняється продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. За порушення цієї норми посадові особи і громадяни несуть відповідальність відповідно до статті 17 вищезазначеного закону, а саме штраф у розмірі 6800 гривень.

Як бачимо, розмір штрафу за продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім у нашій країні дуже низький. Необхідно на законодавчому рівні обтяжити санкцію за дане правопорушення. Втім, існують і інші заходи боротьби з такою проблемою – це підвищення ролі суспільства у повсякденному контролі за дотриманням норм закону. Громада повинна усвідомлювати, що може впливати на вирішення проблеми незаконного продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім. Якщо громадяни будуть небайдужі до даної проблеми, це буде більш дієво ніж будь-які санкції.

Тому необхідно звертати увагу молоді на дану проблему інформувати та надавати не тільки статистичні дані, а й правові інструменти, за допомогою яких сучасна молодь зможе вирішувати подібні питання на рівнях громад.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги/

{gallery}news/2018/02/3{/gallery}