назад

У Конотопі безробітним розповіли про систему безоплатної правової допомоги в Україні

KoM 170927 1227 вересня у Конотопському міськрайонному центрі зайнятості головний спеціаліст відділу правопросвітництва Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Козінапровела інформаційний захід на тему “Система надання безоплатної правової допомоги в Україні” для безробітних, які втратили роботу та вперше поставлені на облік.

Учасникам заходу було надано детальну інформацію про можливості захисту своїх прав відповідно до чинного законодавства. Згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу», правова допомога – це надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, захисту цих прав і свобод, їхнє відновлення у разі порушення.

Оксана Козіна розповіла присутнім про систему правової допомоги, яка складається з первинної та вторинної безоплатної правової допомоги. Зокрема, вона зазначила: «Первинна правова допомога полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Це, в основному, надання правової інформації, консультацій і роз’яснень, складання заяв, скарг та інших документів окрім процесуальних, надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, спеціалізованими установами та фізичними і юридичними особами приватного права.  Вторинна правова допомога полягає у створенні рівних можливостей доступу осіб до правосуддя – здійснення представництва, захист, складання документів процесуального характеру. Надається Конотопським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатами, включеними в реєстр адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу».

Оксана Козіна інформувала безробітних про можливість користування послугами Сумського контакт-центру, основним завданням якого є надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань усім, хто звертається на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Усі присутні отримали інформаційні матеріали з контактами місцевого центру.

Довідково:

Адреса центру:

41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43

Телефон (05447) 6-23-47

Електронна пошта центру: konotop.sumy@legalaid.gov.ua

Юрисдикція Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Конотоп та Конотопський район,

м. Буринь та Буринський район,

м. Ромни та Роменський район,

Липоводолинський та Недригайлівський райони Сумської області.

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0(800) 213 103.