назад

У Конотопській районній державній адміністрації говорили про розвиток системи безоплатної правової допомоги

160427 02Директор Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Муха та начальник відділу взаємодії Валентина Волік 25 квітня взяли участь в інформаційній нараді Конотопської районної державної адміністрації. 

На заході були присутні голова Конотопської РДА Микола Горбенко, голова районної ради Анатолій Боярчук, начальники та працівники структурних підрозділів райдержадміністрації та районної ради, місцеві ЗМІ.

Олександр Муха розповів присутнім про особливості надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні, підсумки роботи центру з жителями Конотопського району за перший квартал 2016 року та про створення бюро правової допомоги як відокремлених підрозділів місцевого центру.

Зупинився на успішних справах адвокатів та повідомив, що кількість клієнтів, які звертаються за безоплатною правовою допомогою, постійно збільшується, що свідчить про успішний розвиток системи безоплатної правової допомоги.

Директор центру наголосив на тому, що з 1 липня 2016 року у містах Ромни, Буринь, селищах Липова Долина та Недригайлів, а також в інших районних центрах Сумщини запрацюють бюро правової допомоги, як відокремлені структурні підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наразі триває конкурс на посади працівників бюро. Олександр Муха детально зупинився на його умовах і закликав присутніх, які мають вищу юридичну освіту та бажання долучитися до системи безоплатної правової допомоги, спробувати свої сили.

Олександр Муха відмітив: «В Конотопі виконання функції бюро правової допомоги візьме на себе  Конотопський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43. Тут буде кілька комп’ютерів, під’єднаних до мережі інтернет, з відповідним програмним забезпеченням, через які будь-яка людина зможе самостійно, або за допомогою нашого працівника, скористатись електронними послугами Мін’юсту, що розширить доступ до безоплатної правової допомогиУтворення бюро правової допомоги посилить правову спроможність громадян, оскільки жителі невеликих містечок та сіл зможуть отримати правові роз’яснення та консультації. Практика надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах показала, що неможливо розділити надання первинної і вторинної правової допомоги. Більше половини клієнтів, які зверталися до місцевого центру, потребували надання саме первинної правової допомоги»

Валентина Волік окремо зупинилася на категоріях громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та розповіла про співпрацю із громадськими організаціями міста по вирішенню захисту порушених прав жителів Конотопщини.

   Всі присутні отримали інформаційні матеріали з координатами та телефонами Конотопського місцевого центру.