назад

У країні дитячих прав побували учні Путильщини

 Мандрували до країни дитячих прав, навчились користуватись картою «Прав дитини» та ще й дізнались, як захищати свої права. Вижницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги організував правопросвітницький захід для учнів молодших класів Сергіївської загальноосвітньої школи.

Діти ділилися своїм баченням права на життя, любов і піклування, на повноцінне харчування, освіту та відпочинок, на медичну допомогу, а ще – права на захист. Інтерактивні ігри, малюнки і жваве спілкування – саме такий формат використала фахівець Путильського бюро правової допомоги Тетяна Різак, щоб донести учням інформацію, яка лежить в основі Конвенції про права дитини.

     «Чотири принципи лежать в основі Конвенції про права дитини, серед яких недопущення дискримінації, врахування інтересів дитини, право на життя, виживання і розвиток, а також повага до поглядів дитини», – звернула увагу Тетяна Різак.

Конвенція про права дитини отримала найбільш широке міжнародне визнання серед усіх документів з прав людини, її ратифікували всі країни світу, за винятком двох. Конвенція поєднує в одному документі весь спектр прав людини, що мають відношення до дітей – громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав. У 41 статті конвенції викладені права людини, якими володіє кожна дитина у віці до 18 років і які необхідно поважати і захищати. Зокрема:

·       Дитина має право на збереження своєї індивідуальності і громадянства.

·       Дитина має право вільно висловлювати свої думки; це право включає свободу шукати, одержувати і передавати інформацію та ідеї будь-якого роду.

·       Дитина має право на освіту. Держава вводить обов’язкову, доступну і безоплатну початкову освіту, сприяє розвитку різних форм середньої освіти, забезпечує її доступність для всіх дітей.

·       Дитина має право на відпочинок і дозвілля, право брати участь в іграх та вільно брати участь у культурному житті, а також займатися мистецтвом.

·       Жодна дитина не може бути об’єктом свавільного або незаконного втручання в здійснення її права на особисте і сімейне життя, недоторканність житла, таємницю кореспонденції або незаконного посягання на її честь і гідність.

Усі статті Конвенції про права дитини за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021

Захід відбувся у межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».