назад

Україна захищає права українців, які постраждали від торгівлі людьми

IMG 20190830 105747На сьогодні в Україні мають статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 83 громадянина, яких було втягнуто у злочинну діяльність, пов’язану із перевезенням, розповсюдженням та виготовленням наркотичних речовин, з яких 73 особи постраждали на території Російської Федерації. Однак, враховуючи деякі складнощі самої ситуації, не всі особи, які постраждали від такого виду торгівлі людьми, можуть отримати соціальний статус. Тому Мінсоцполітики наразі готує зміни до Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, для можливості надати допомогу такій категорії громадян надалі – Порядок).

Напрацьований проект змін до Порядку наразі обговорюється у структурних підрозділах, відповідальними за процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми Мінсоцполітики, в обласних державних адміністраціях, громадських організаціях, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, на місцевому рівні, а також Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.

Представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях разом з іншими учасниками під час робочої зустрічі в Департаменті соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації 30 серпня, обговорили питання внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 р. №417 «Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» в частині спрощення процедури встановлення зазначеного статусу громадянам України, яких було втягнуто у злочинну діяльність, пов’язану із виготовленням, виробництвом та розповсюдженням наркотичних речовин на території іноземних країн. Робочою групою розглядались і обговорювались пропозиції та зауваження щодо змін до зазначеного Порядку, актуальні питання партнерських взаємин у реалізації заходів з протидії торгівлі людьми.

В заході взяли участь: Директор Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації Світлана Абдурахманова; в.о. начальника відділу оздоровлення, сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми цього Департаменту; оперуповноважений управління боротьби зі злочинами повязаними із торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Георгій Клочков; голова громадської правозахисної організації «Егіда-Запоріжжя Антоніна Шостак та Наталія Заїкіна представник цієї громадської організації, представники Запорізького міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – в.о. директора цього центру Ольга Яковлева та начальник відділу по організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Галина Милів, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Володимир Антонцев.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).