назад

13239029 481405138717114 3397683729249404887 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги провів виїзний прийом для учасників АТО та жителів Кременця з метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги громадян.

Так, 17 травня 2016 року Валентина Вербицька, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та голова ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Кременецького району» Іван Білосевич у  приміщенні громадської організації надавали правові консультації жителям міста Кременець та району.

Для отримання правової допомоги звернулися учасники бойових дій, яких цікавили питання безоплатного отримання ліків та надання путівок для санаторно-курортного лікування.

Фахівці місцевого центру роз’яснили, що питання безоплатного отримання лікарських засобів учасниками АТО регулюється згідно п. 1 ч.1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Постановою Кабінету міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

У разі амбулаторного лікування лікарські засоби відпускаються безоплатно при таких захворюваннях: онкологічні,гематологічні,діабет (цукровий і нецукровий), туберкульоз, ревматизм, системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри, ревматоїдний артрит, стан після операції протезування клапанів серця та інші.

Безоплатний відпуск лікарських засобів за переліченими категоріями захворювань провадиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги.

Лікарські засоби безоплатно отримати, можливо за таких умов:

– наявності статусу учасника бойових дій;

– ліки видаються для амбулаторного лікування (лікування вдома, а не в лікарні);

– ліки надаються для лікування лише тих захворювань, які зазначені в Додатку 1 до вищевказаної Постанови Кабінету Міністрів;

– таке захворювання має бути основним (є причиною звернення за медичною допомогою, у виписці про хворобу зазначається першим);- безплатно одержуються лише ті ліки, які зазначені в Постанові КМУ від 05.09.1996 № 1071;

– видаються аптеками за рецептами лікарів, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання.

Для того щоб отримати ліки необхідно:

– отримати рецепт від лікаря у лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання;

– перед випискою рецепта сказати лікарю про те, що маєте право на безоплатне отримання ліків;

– попросити лікаря вказати у рецепті міжнародні непатентовані назви ліків;

– звернутися з рецептом до державної аптеки до якої прикріплена лікарня, лікар якої виписав рецепт (адресу такої державної аптеки можна дізнатися у лікаря) маючи при собі документ, що посвідчує статус учасника бойових дій (посвідчення).

Дізнатися про те як реалізувати учаснику АТО своє право на санаторно-курортне лікування можна тут.

Кожен хто потребує безоплатної правової допомоги може звертатися до місцевих центрів:

м. Тернопіль – вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).