назад
23.11.17

У Кропивницькому обговорили питання контролю за дотриманням конституційних прав затриманих

0122 листопада 2017 року, у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області, відбувся семінар з питань інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
У засіданні взяли участь представники системи безоплатної правової допомоги – Леонід Кропліс, директор  Регіонального центру, Станіслав Березніченко, директор Кропивницького місцевого центру з надання БВПД;  Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також Віктор Жученя, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Сергій Беккер, начальник сектору організації діяльності ізоляторів тимчасового тримання Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області; Володимир Тараненко, старший інспектор управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області; Микола Сульжук, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови Національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини у поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України.
 
Леонід Кропліс ознайомив присутніх з роботою та основними функціями Регіонального центру. Також він підкреслив, що місією системи безоплатної правової допомоги є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя.
 
02
 
 
Дмитро Вержицький нагадав, що призначення захисника у кримінальному процесі здійснюється відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України. Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центру. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими центрів, які реєструють повідомлення про затримання осіб та протягом години призначають захисника.  «Доручення центру на участь адвоката у справі  може надаватися різними способами: безпосередньо у приміщенні центру, телефоном, факсом, електронною поштою тощо. Як правило, це відбувається у день та час, коли адвокат є черговим відповідно до затвердженого графіка», зазначив Дмитро Вержицький.
Віктор Жученя акцентував увагу учасників зустрічі на особливостях діяльності Національного превентивного механізму в Україні та більш конкретно зупинився на системних порушеннях у сфері дотримання прав людини в установах Національної поліції, Міністерства юстиції та Державної міграційної служби. Зокрема, він більш детально висвітлив питання системних порушень працівниками поліції в сфері застосування фізичної сили та спеціальних засобів під час затримання осіб та порушення права на захист у частині своєчасного повідомлення центрів безоплатної правової допомоги. Інколи фіксуються випадки неінформування або невчасного повідомлення установ, уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги.
 
03
 
Варто зазначити, що обговорення було конструктивним і відбувалось із врахуванням усіх проблемних аспектів, які виникають у роботі різних державних установ.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кропивницький місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103