назад
27.02.17

У Кропивницькому відбулось засідання круглого столу з правових питань, які стосуються внутрішньо переміщених осіб

01 1«Реалізація прав внутрішньо переміщених осіб: досягнення і проблеми» – тема круглого столу, який відбувся у п’ятницю, 24 лютого 2017 року, та був організований ГО «Десяте квітня» у конференц-залі готелю «Reikartz».
У роботі круглого столу взяли участь — Тетяна Батранюк, директор Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Олена Морозова, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, Володимир Кудря, представник ГО «Десяте квітня», Олександр Снітко, юрист ГО «Десяте квітня», Валентина Кулачко, радник з питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соціальної політики в Кіровоградській області, Володимир Римар, заступник начальника управління соціального захисту населення Ленінської районної ради у м. Кропивницькому, Олена Костенко, заступник начальника управління соціального захисту населення Кіровської районної у м. Кропивницькому ради та Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості. Також на заході були присутні представники громадських організацій, ЗМІ та внутрішньо переміщених осіб.
 
02 1
 
У вступному слові організатор заходу Олександр Снітко, зазначив, що однією з актуальних проблем внутрішньо переміщених осіб є реалізація права на соціальний захист. Це пов’язано з тим, що відносно переселенців прийнято досить обмежуюче законодавство щодо призначення і виплати соціальних виплат та пенсій. Для того, щоб переселенцю безпроблемно отримувати пенсію чи адресну допомогу, йому, наприклад, необхідно кожні три місяці з’являтись в Ощадбанк (для так званої ідентифікації) або не можна більше, ніж на 60 діб виїжджати на непідконтрольну територію, де залишились їхні домівки, рідні і близькі.
Проблеми соціального захисту внутрішньо переміщених осіб можна було б вирішити скасуванням деяких норм законодавства, які обмежують право на соціальний захист. Необхідно також змінити підходи до соціальної політики відносно внутрішньо переміщених осіб, максимально спростивши механізм соціального захисту. Нагальним є прийняття окремих норм  законодавства щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб.
 
03 1
 
 
Валентина Кулачко окреслила основні напрямки роботи обласного штабу та державних установ щодо поліпшення стану соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, зупинилась на питаннях забезпечення зазначеної категорії громадян постійним та тимчасовим житлом, медичного обслуговування, організації навчального процесу дітей з родин переселенців, питаннях міграційного характеру.
Йшлося й про можливість доступу зазначеної категорії громадян до безоплaтної правової допомоги, реaлiзaцiї внутрішньо переміщеними особами прaвa нa зaхист.
Про доступ до безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщених осіб розповіла Тетяна Батранюк, яка ознайомила присутніх із нещодавно прийнятими змінами в законодавстві, які стосуються правового статусу внутрішньо переміщених осіб, та можливостей надання такій категорії громадян безоплатної правової допомоги.
Очільниця центру також проінформувала присутніх про мережу місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги на Кіровоградщині, в яких кожен можеотримати такі види правових послуг за рахунок держави: правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації; захист; здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.
 
04 1
 
Серед зазначених питань, обговорили й аспект сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб. Заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян розповів про те, що даній категорії громадян надається спектр соціальних послуг, спрямованих на забезпечення їх підходящими робочими місцями. Для забезпечення зайнятості громадян, які вимушено перемістилися зі східних областей України, служба зайнятості застосовує адресні методи роботи з клієнтами даної категорії з урахуванням їхніх інтересів, особливостей і потреб, що в результаті сприяє прискоренню працевлаштування та оперативному укомплектуванню вакансій.
Під час обговорення даного питання учасники засідання окресли шляхи спільної подальшої роботи з внутрішньо переміщеними особами задля захисту їхніх прав.
Довідково: ГО «Десяте квітня» працює в рамках проекту Данської ради у справах біженців «Соціально-правовий захист, життєзабезпечення та екстрена підтримка постраждалих від конфлікту груп населення південного сходу України», за фінансової підтримки OFDA (Відділ надання допомоги при надзвичайних ситуаціях) та надає безкоштовну юридичну допомогу внутрішньо переміщеним особам в Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях.
До Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095)87-662-33, (0522) 32-08-24.
Адреси бюро правової допомоги
Долинське бюро правової допомоги
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4
Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
Новгородківське бюро правової допомоги
смт Новгородка, вул. Центральна, 1
Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.