назад

У Кривому Розі розробили дорожню карту для забезпечення прав городян на пільговий проїзд

15622157 1204755729601524 6943966429695331947 n23 грудня 2016 року в приміщенні громадської організації “Фонд “Професійний розвиток” пройшла прес-конференція на тему: “Як дотримуються в Кривому Розі права на пільговий проїзд.”.

Присутніх проінформували щодо того, яка робота проводилась для забезпечення прав учасників бойових дій на безкоштовний проїзд у громадському транспорті міста у 2016 році. Виявляється, що роз’яснювально-просвітницькі заходи та активність громадських організацій міста дали свої результати. Як зазначили самі учасники АТО, водії відтепер набагато частіше погоджуються перевозити учасників бойових дій без урахування того, скільки пільгових місць є у салоні.

У заході взяли участь представники громадської організації “Волонтерська платформа” (Центр допомоги воїнам АТО та членам їх сімей) Сергій Бурлака та Ігор Железняк, представник Спілки ветеранів 42-го батальйону “Рух опору” Ігор Бонд, голова Фонду “Професійний розвиток” Олена Кравченко, командир першої роти третього батальйону Управління патрульної поліції м. Кривого Рогу Олександр Размеріце, адвокат Наталя Ляскунова та начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Кожем’яка.

“Права треба знати і захищати, а для цього діяти узгоджено і послідовно” – зазначив ініціатор створення білборду на соціальну тематику Сергій Бурлака. Для інформування городян про їхні права у місті за ініціативи Сергія ще влітку було розміщено білборд, напис на якому повідомляє, що в разі порушення права на безкоштовний проїзд учасникам бойових дій слід звертатись до патрульної поліції — телефонувати 102 або за номером відповідної гарячої лінії. Як зазначено на білборді, після прибуття співробітників поліції треба наполягати на фіксації факту порушення для подальшого складення адмінпротоколу за ст. 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ігор Железняк у свою чергу повідомив, що на гарячу лінію звернулося вже більше 70 громадян. Про готовність реагувати на подібні дзвінки у разі порушень прав учасників бойових дій зазначив і командир роти патрульної поліції Олександр Размеріце. Олександр – сам учасник АТО, тож дуже добре розуміє, наскільки важливо зараз захищати права тих, хто в свій час захищав мирне небо над Україною.

Ще один механізм захисту прав пільговиків на безкоштовний проїзд озвучилила фахівець центру з надання безоплатної правової допомоги. «Кожна особа має право в порядку, встановленому статтею 3 Цивільно-процесуального кодексу України, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, – наголосила  Наталя Кожем’яка, додавши, що – Допомагають громадянам захистити свої права у Першому криворізькому місцевому центрі з надання БВПД».  Спеціаліст також перелічила категорії громадян, яким може бути призначено адвоката за рахунок держави для представництва в судах та інших органах – це, зокрема, учасники бойових дій, особи з інвалідністю, і малозабезпечені особи.

Адвокат Наталя Ляскунова також розповіла, яким чином можна довести, що право на безкоштовний проїзд, передбачене законом, було порушено. «Таким доказом може стати квиток, який підтверджує, що людину змусили сплатити за проїзд, покази свідків, складені акти, протоколи, фото- та відеоматеріали, – повідомила адвокат. – У будь-якому разі при відмові варто зафіксувати номер маршруту, державний номер автобусу (маршрутного таксі), назву підприємства-перевізника. Цю інформацію можна використати для написання скарги.»

Результатом обговорень на круглому столі стала дорожня карта, створена ГО “Волонтерська платформа” та пам’ятка учаснику АТО в Кривому Розі, розроблена для криворіжців всеукраїнською правозахисною організацією “Юридична сотня” за участі Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зазначені пам’ятки незабаром будуть розповсюджені серед учасників бойових дій.

Також слід зауважити, що 21 грудня 2016 року Верховною Радою України було прийнято Закон “Про вищу раду правосуддя”, яким внесено зміни до Закону “Про безоплатну правову допомогу” у частині розширення кола осіб, які мають право на призначення адвоката за рахунок держави. З набуттям чинності закону право на безоплатну вторинну правову допомогу мають внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені громадяни (якщо дохід не перевищуе двох прожиткових мінімумів), ветерани війни без обмежень. Тим самим система безоплатної правової допомоги стала ще більш доступним інструментом для захисту прав громадян.

Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (пл. Олександра Поля (Артема), тел.405-54-04;(098)040-83-70.

Другий криворізький місцевий центр: м. Кривий Ріг, просп. Героїв-підпільників, 1а, (056)74-04-42,(097)139-88-57

Криворізьке бюро правової допомоги: м. Кривий Ріг, вул. Станіслава Конткевича, 37 (колишня вулиця Томського), тел. 95-78-85.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія –0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

Відділ транспорту і зв’язку виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб.246, прийомні дні – перший понеділок місяця та щоп’ятниці; тел. 74-70-49; 92-13-15.

Управління Укртрансбезпеки в Дніпропетровській області: м. Дніпро, вул. Курчатова, 8; тел. (056)726-40-11; (056)726-40-13.

Патрульна поліція: тел. 102

Громадський контроль Центр допомоги воїнам АТО та членам їх сімей: 067-569-66-91.

Спілка ветеранів легендарного 42-го батальйону “Рух опору”: 067-773-29-14

Координаційний центр допомоги учасникам АТО та членам їх сімей: 098-040-84-04

Юридична сотня: 0-800-308-100
{gallery}news/2016/12/23{/gallery}