назад

У Кривому Розі відбувся Форум правозахисників

123 вересня 2016 року, за ініціативи Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у місті Кривому Розі було проведено Форум правозахисників “Захист прав воїнів АТО”. У заході взяли участь представники Першого та Другого криворізьких місцевих центрів, Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД, правозахисні організації міста Дніпра та Кривого Рогу, громадські організації учасників АТО м. Кривого Рогу.

Підвищення правової спроможності громад та правопросвітництво – одне із завдань, яке стоїть перед системою безоплатної правової допомоги. Отже, наразі дуже актуально поєднувати досвід правозахисників та відповідних громадських організацій, підвищувати рівень правової освіти партнерів-надавачів безоплатної правової допомоги, забезпечувати юристів та параюристів громадських організацій літературою та кращим досвідом.

Під час заходу начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Наталя Кожем’яка проінформувала присутніх про діяльність Першого та Другого криворізьких місцевих центрів з надання БВПД, презентувала діючу мережу точок доступу до безоплатної правової допомоги по Кривому Рогу*, наголосила на важливості співпраці центрів з громадськими організаціями. Також громадськості було доведено про пілотний проект у сфері реєстрації громадських формувань та про те, що місцеві центри в якості фронт-офісів здійснюють прийом документів щодо реєстрації громадських формувань.

Присутні на заході громадські активісти отримали інформацію про Міжнародну конференцію “Підвищення правової спроможності громад”, яка відбудеться у Харкові 20-21 жовтня 2016 року (реєстрація триває до 3 жовтня).

 Під час Форуму обговорювались проблемні питання і надавались практичні поради від правозахисників, які спеціалізуються саме на захисті прав учасників АТО.

 Так, представники ГО “Правозахисна групи “Січ” Наталя Кожина та Володимир Плетенко зупинились на проблемах безкоштовного отримання ліків, забезпечення пільгового проїзду ветеранами війни та надали конкретні поради щодо їх вирішення, поділились практикою щодо стратегічних справ. Звертатись до ГО “Правозахисна група “Січ” можна за телефонами: (056)767-39-87; (093)634-98-84; (068)762-00-09.

Регіональний координатор ГО “Юридична сотня” надала для всіх присутніх довідники і графічні алгоритми, які дуже доступно розкривають питання захисту прав військовослужбовців, демобілізованих бійців, членів їх сімей. Гаряча телефонна лінія ГО “Юридична сотня” – 0-800-308-100.

Громадська організація “Правозахисна Група “СIЧ” та Всеукраїнська правозахисна організація “Юридична сотня” не лише здійснюють надання безоплатної правової допомоги, а й аналізують типові звернення, на основі цього визначають проблеми і розробляють шляхи їх вирішення. Тексти скарг і запитів з різних питань вже давно розроблені та апробовані, а результати досягнуті. Інформація про права учасників бойових дій на призначення адвоката за рахунок держави для вирішення питань соціального захисту (забезпечення права на ті ж пільги), як і поради від Правозахисної групи “Січ” та ГО “Юридична сотня”, були доведені всім присутнім.

Активно долучилась до обговорення і сама громадськість. Голова ГО “Волонтерська платформа” Сергій Бурлака зазначив на необхідності подальшої співпраці між правозахисними організаціями та взаємодії у питаннях вирішення конкретних проблем. Голова ГО “Криворізька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО” та Криворізької громадської приймальні УГСПЛ Василь Холод розповів про роботу приймальні за рік та типові питання, з якими звертались бійці, про допомогу, яка надається у підготовці звернень до Європейського суду.

Представниця ГО “Український незалежний центр політичних досліджень” Марія Волинець (проект “Громадяни в дії”) повідомила про роботу у Кривому Розі Консультаційного пункту з питань законодавства для громадських об’єднань, а також запропонувала організаціям методичну допомогу у підготовці документів для реєстрації та щодо внесення змін в устави, щоб не втратити статусу неприбутковості.

Окрім вищезазначених організацій у Форумі взяли участь представники громадських організацій “Батальйон національного захисту “Кривбас”,  “Криворіжці”, “Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій та ветеранів АТО”, ГО Сприяння ЗСУ та Національній гвардії України; “Фонд “Професійний розвиток” гостинно приймав учасників Форуму у своєму приміщенні.

Наприкінці заходу матеріали про безоплатну правову допомогу, посібники “Права військовослужбовців та пільги учасникам АТО” (від ГО “Юридична сотня”), буклети для демобілізованих бійців (від Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО та від системи безоплатної правової допомоги), пам’ятки, як звертатись до Європейського суду, Буквар скаржника та як змусити “жек” виконувати свою роботу (від Української Гельсінської спілки з прав людини), газета “Промінь Просвіти”  (від Криворізького міського правозахисного товариства) були передані в Криворізький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спеціалісти якого теж взяли участь у Форумі та активно допомагають сім’ям учасників АТО. За результатами зустрічі співпраця буде налагоджена з представниками ГО “Національна дія” та ГО “Криворізька незалежна правозахисна група”.

Під час Форуму відбулись нові знайомства, обмін контактами, побудова спільних планів на майбутнє, усі присутні отримали максимум корисної та практичної інформації. Подібні заходи допомагають налагодити діалог в суспільстві, узагальнити набутий досвід, спільно вирішувати проблемні питання у сфері захисту прав людини.

 Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (площа Олександра Поля), телефони — (056)405-54-04; (098)040-83-70; Другий криворізький місцевий центр: просп. Героїв-підпільників, 1а; 74-04-42; Криворізьке бюро правової допомоги: вул. С. Конткевича, 37, тел. 95-78-85.

Мобільні пункти доступу працюють в Кривому Розі за адресами:

вівторок, п’ятниця, з 9.00 до 15.00 – пл. Молодіжна, 1 (Муніципальний центр послуг м. Кривого Рогу);

середа, п’ятниця, з 8.00 до 12.00 – вул. Кобилянського, 152 (ЦНАП при Криворізькій РДА);

четвер, з 10.00 до 15.00 – вул. Гірників, 19 (житломасив Інгулець).

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/201609/23092016{/gallery}