назад

У Києві пройшла зустріч для адвокатів-тренерів системи БПД із вдосконалення навчальних матеріалів щодо захисту прав ВПО

S pr «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам: уроки попереднього досвіду та рух уперед» – за такою тематикою 12 та 13 листопада 2016 року у столиці пройшла підсумкова зустріч для адвокатів-тренерів системи безоплатної правової допомоги в Україні із вдосконалення навчальних матеріалів щодо питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Організатори заходу – Координаційний центр з надання правової допомоги та проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

Серед учасників зустрічі – співробітники Координаційного центру з надання правової допомоги та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати-тренери системи безоплатної правової допомоги, національні консультанти з академічного та громадського правничого середовища, експерти та довгострокові консультанти проекту Ради Європи в Україні.

S 0

Відкрили зустріч перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, керівник проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганна Христова, та начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру Вікторія Мітько.

S 2

Власне далі учасники працювали у форматі 2-х робочих груп. Так, учасники першої групи, у складі адвокатів-тренерів, розглядали справи Європейського суду з прав людини, які стосуються практик відновлення порушених прав ВПО. У рамках цієї ж групи Алла Федорова, кандидат юридичних наук, доцент кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, представила учасникам порівняльний аналіз права на соціальні виплати та пенсії у практиці Європейського суду з прав людини та законодавстві України. Довгостроковий консультант проекту Ради Європи в Київській області Сергій Марущенко ознайомив із динамікою змін в національному законодавстві стосовно соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Також Сергій Марущенкоокреслив питання реєстрації, призначення (відновлення) та здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Анастасія Сербіна, адвокат-тренер системи безоплатної правової допомоги з Харківської області, зупинилася на юридичних викликах національного судового захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

S 3

На другий день зустрічі Марія Ясеновська, тренер з прав людини та представниця ГО «Громадська альтернатива», надала присутнім методичні поради щодо проведення тренінгів з прав людини та протидії дискримінації. А наприкінці заходу учасники попрацювали над оновленням програми регіональних каскадних тренінгів із захисту прав внутрішньо переміщених осіб та базової презентації для співробітників новостворених бюро правової допомоги.

S 4

Друга робоча група, у склад якої входили співробітники Координаційного центру з надання правової допомоги та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, впродовж 2-х днів працювала над удосконалення норм чинного законодавства про безоплатну правову допомогу в частині розширення доступу до неї для внутрішньо переміщених осіб.

S 5

S 8

Нагадаємо, що 4 та 5 червня 2016 року у Києві відбулася перша частина установчої сесії для адвокатів-тренерів у системі БПД із розроблення навчальних матеріалів щодо питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб на тему «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам: назустріч європейським стандартам»друга частина сесії для адвокатів-тренерів на цю ж тему пройшла у столиці 18 червня 2016 року. За результатами цих заходів адвокати-тренери провели десяток відповідних каскадних тренінгів для адвокатів у 4 областях (Луганській, Донецькій, Київській та Дніпропетровській), які надають безоплатну правову допомогу.

S 6

ДОВІДКОВО

Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.