назад
28.12.17

У Києві розпочав роботу офіс громадського захисника у кримінальних провадженнях

IMG 179827 грудня у столиці відкрили офіс громадського захисника у кримінальних провадженнях – пілотний проект, який впроваджується у Києві, Рівненській та Вінницькій областях.

Участь у заході, який відбувся у Третьому київському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, взяли начальниці управлінь забезпечення доступу до правової допомоги та забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук і Вікторія Мітько, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Василяка, голова комітету Національної асоціації адвокатів України з питань безоплатної правової допомоги Сергій Вилков та адвокати, які надають безоплатну правову допомогу.

Олена Сінчук розповіла про мету створення офісу, модель організації його роботи, а також основні завдання, які, зокрема, передбачають підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі БВПД) у кримінальних провадженнях, запровадження інституту наставництва.

Також під час заходу присутнім представили адвокатів-наставників Олександра Дроздова, Сергія Вилкова, Вадима Маркевича та Ігоря Свінціцького, які надаватимуть методичні поради та консультації адвокатам, залученим до надання БВПД.

Було представлено й Дорожню карту діяльності адвоката-наставника. Зокрема, до основних його функцій належать не лише передача досвіду та консультування адвокатів, які надають БВПД, а й здійснення моніторингу дотримання стандартів якості надання безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі, потому, з урахуванням виявлених недоліків, – вивчення та узагальнення потреб адвокатів у підвищенні кваліфікації.

На-сам-кінець учасники заходу обговорили питання щодо графіків їх роботи, проведення опитування та анкетування серед адвокатів з метою визначення їх потреб, розроблення проекту Положення про адвоката-наставника, регулярне проведення тренінгів для наставників.

За словами Оксани Василяки, адвокати, які надають БВПД отримали унікальну можливість отримати кваліфіковану допомогу або пораду від наставника(ментора), який за визначеним графіком консультуватиме їх у разі потреби та надасть допомогу щодо застосування стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

Учасники заходу домовились уже в січні провести зустріч адвокатів-наставників з адвокатами, які пройдуть конкурс і залучатимуться до надання безоплатної вторинної правової допомоги, та спланують подальші зустрічі і їх тематику. Крім цього попередньо домовилися, що адвокати-наставники будуть проводити не менше, ніж три зустрічі з адвокатами щомісяця.

Нагадаємо, що впровадження офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях передбачене, зокрема, Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та Планом дій щодо реалізації положень Стратегії, Планом пріоритетних дій Уряду на 2017 рік та середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року, деталізованим планом заходів Міністерства юстиції України на 2017 рік, а також планом діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги на 2017 рік.

Концепція пілотного проекту моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях у Вінницькій, Рівненській областях та м. Києві затверджена відповідним наказом Координаційного центру з надання правової допомоги(переглянути).

IMG 1809IMG 1807

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: вул. Ділова (Димитрова), 14Б 
Телефон: 287-44-27 
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).