назад

Підсумки діяльності за 2017-й рік презентували в Регіональному центрі

prez 2017    У четвер, 28 грудня, в Регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги у Закарпатській області відбулася публічна презентація результатів діяльності за 12 місяців 2017 року. У публічній презентації взяли участь начальник ГТУЮ у Закарпатській області Руслана Натуркач, радник Мінсоцполітики з питань ВПО Анжела Бабкіна, головний спеціаліст Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Антон Савчин, представники громадських організацій та медіа: газети «Вісті Ужгородщини», радіо «Ужгород», інтернет-сайту «Карпатський оглядач».

    Директор Регіонального центру Василь Попадинець розповів присутнім про основні пріоритетні напрямки роботи центру у 2017-му році та наголосив, що основним завданням системи БПД є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот, – через правопросвітництво, надання юридичних консультацій; прийом звернень щодо надання БВПД, представництво інтересів клієнта в суді, доступу до електронних сервісів Мін’юсту тощо.

prez 2017b
    Презентуючи ключові результати діяльності за звітний період, В.Попадинець зазначив, що за 12 місяців 2017 року Регіональним центром було видано 2937 доручень адвокатам для надання БВПД, у тому числі: 905 – особам, до яких застосовано адмінзатримання/адмінарешт, 343 – затриманим за підозрою у вчиненні злочину та/або стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 1683 – для здійснення захисту за призначенням та проведення окремих процесуальних дій у кримінальних провадженнях. Адвокатам вдалося досягти наступних успіхів у захисті: у 64 випадках – обрання більш м’якого запобіжного запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про що клопотала сторона клопотання, 63 – призначення найменш суворого з передбачених альтернативних покарань або більш м’якого покарання, ніж передбачено законом, 358 – звільнення від відбування покарання з випробуванням, 24 – виправдувальних вироків або випадків закриття провадження. До місцевих центрів та бюро правової допомоги за 12 місяців 2017 року звернулося 11071 осіб, за результатами звернень яких видано 1336 доручень адвокатам та 789 наказів на працівників відділів представництва.
    Працівники РЦ ведуть активну правопросвітницьку та інформаційну кампанію, адже пріоритетним напрямком діяльності центру є інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу та посилення правової свідомості кожного. Робота РЦ упродовж 2017 року висвітлювалася у ЗМІ, на сайтах ОМС, ОДВ, ГО, ОЦЗ та в інтернет-виданнях: на інтернет-сайтах (Час Закарпаття, Закарпаття нет, ПроЗахід, Панорама Мукачево, День та ін.), на сайтах органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій, Закарпатського регіонального центру зайнятості, у друкованих ЗМІ(Всеукраїнська газета «День», обласні – «Неділя», «Новини Закарпаття», «Вісті Ужгородщини»), на телебаченні (ДТРК «Тиса», М-студіо) та радіо («Ужгород). Усього за цей період розміщено 189 публікацій.
    Фахівці РЦ провели низку лекцій для учнівської молоді, студентів-юристів, а також лекцій, спрямованих на запобігання насильства, дискримінації, щодо роз’яснення ключових реформ у сфері охорони здоров’я, освіти тощо, робочих зустрічей із Поліцейським Омбудсменом, Представником Уповноваженого ВРУ, працівниками Державної міграційної служби у Закарпатській області, ЗОО Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату та ін. Працівники Регіонального центру взяли участь у круглих столах та тренінгах, на яких обговорювалися шляхи покращення дотримання прав внутрішньопереміщених осіб, осіб без громадянства та під ризиком безгромадянства та розширення доступу до безоплатної правової допомоги. Також фахівці системи БПД долучилися до інформування громадян про їхні права у рамках Всеукраїнського просвітницького проекту «Я маю право!» та проведення заходів у рамках Тижня права, а також провели низку виїздів мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги. 
    Директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко поінформував присутніх про результати діяльності Ужгородського МЦ, надавши детальну інформацію щодо ключових показників роботи центру та бюро правової допомоги. 

prez 2017a

  Начальник ГТУЮ у Закарпатській області Руслана Натуркач позитивно оцінила роботу Регіонального та Ужгородського центрів, а також висловила вдячність керівникам та усім фахівцям системи БПД за співпрацю та активну участь у правопросвітницьких заходах та виїздах мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги. Зі словами вдячності до працівників центрів з надання безоплатної правової допомоги на Закарпатті звернулася і радник Мінсоцполітики з питань ВПО Анжела Бабкіна, яка зазначила, що саме завдяки фахівцям системи БПД вдається вирішити чимало проблемних питань внутрішніх переселенців на Закарпатті.