назад
28.12.17

У Вінниці відкрили офіс громадського захисника у кримінальних провадженнях

27 12 2017 1

27 грудня у Вінниці відкрито офіс громадського захисника у кримінальних провадженнях (далі – ОГЗ), що діятиме при Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. Це пілотний проект, що реалізується у двох областях – Вінницькій та Рівненській, а також у м. Київ.

Фахівці Регіонального центру провели круглий стіл, учасниками якого стали начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області Кароліна Хоменчук, директор Вінницького місцевого центру з надання БВПД Лариса Пікановська, адвокат-наставник Іван Бездітний та адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Директорка Регіонального центру Марина Лукіянова розповіла про мету ОГЗ, організацію їх роботи, а також основні завдання, які передбачають підвищення якості надання БВПД у кримінальних провадженнях, запровадження інституту наставництва, вироблення нових критеріїв для проведення моніторингу якості надання БВПД у кримінальних провадженнях та підвищення професійної кваліфікації адвокатів, які залучаються до надання БВПД.

27 12 2017 4

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Олександр Сільницький представив дорожню карту діяльності адвоката-наставника, яка визначає його функції та завдання,. «Адвокат-наставник організовує роботу з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. У разі звернення адвоката – допомагає у дотриманні стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі та проводить моніторинг дотримання стандартів. Адвокат-наставник здійснює постійну комунікацію з адвокатами, надає консультації адвокатам. Також спільно з менеджерами з якості він вивчає та узагальнює інформацію з усіх питань, що виникають у адвокатів під час здійснення захисту, вивчає і узагальнює потреби адвокатів у підвищенні кваліфікації, в обміні досвідом», – з-поміж іншого зазначив він.

27 12 2017 7

«Наставництво передбачає обмін досвідом, передання знань, умінь та навичок від більш досвідчених адвокатів до адвокатів-початківців, які залучаються до надання БВПД у кримінальних провадженнях. Адвокати-наставники надаватимуть їм поради, консультативно-методичну допомогу щодо ведення справ», – розповів у своєму виступі адвокат-наставник Іван Бездітний.

27 12 2017 2

Юрій Круголь привітав присутніх із відкриттям ОГЗ і долучився до активного обговорення. Поділився пропозиціями щодо організації спільної роботи та взаємодії.

27 12 2017 3

Кароліна Хоменчук говорила про співпрацю із центрами з надання БВПД та поглиблення такої співпраці. Тому, у майбутньому, планується проведення спільних заходів для підвищення кваліфікації адвокатів.27 12 2017 8

«Ми дуже раді, що в системі безоплатної правової допомоги запроваджується інститут наставництва. Це буде гарна можливість запитати у колеги поради, перейняти його досвід, чи поділитися власною практикою», – зазначила Лариса Пікановська.

27 12 2017 5

Нагадаємо, що впровадження офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях передбачене, зокрема, Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та Планом дій щодо реалізації положень Стратегії, Планом пріоритетних дій Уряду на 2017 рік та середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року, деталізованим планом заходів Міністерства юстиції України на 2017 рік, а також планом діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги на 2017 рік.

27 12 2017 6

Робоче місце адвокатів-настаників офісу громадського захисника у кримінальних провадженнях.

Концепція пілотного проекту моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях у Вінницькій, Рівненській областях та м. Києві затверджена відповідним наказом Координаційного центру з надання правової допомоги (переглянути).

 


banner facebook 330x106