назад
26.05.17

У Києві відбулася наглядова рада проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні»

IMG 441825 травня у столиці відбулося засідання наглядової ради українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який реалізується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади впродовж 2014 – 2018 років. Партнери обговорили прогрес у реалізації проекту та схвалили його робочий план до березня 2018 року.

Проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги. Партнером проекту в Україні є Координаційний центр з надання правової допомоги.

IMG 4417

Засідання розпочалося з вітального слова в.о. директора Координаційного центру Мирослава Лаврінка, який високо оцінив співпрацю із проектом та відзначив його величезний вклад у виконання пріоритетів розвитку системи БПД у 2016 році.

Заступниця директора відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Дженіфер Купер у свою чергу відзначила, що проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» є ядром портфоліо «Верховенство права» Канадського уряду. Вона високо оцінила роботу Координаційного центру у покращенні доступу до правосуддя в Україні, його здатність вирішувати складні завдання та результати, яких йому вдалося досягти за роки розбудови системи безоплатної правової допомоги в Україні. Також від імені Посольства Канади в Україні вона висловила позитивні враження від ефективності роботи проекту, що у багатьох сферах перевищив заплановані показники.

Директорка проекту Лариса Бізо представила результати його діяльності впродовж квітня 2016 року – березня 2017 року. Вона детально розповіла про досягнення кожного з трьох компонентів проекту та заходи, які були реалізовані для досягнення цілей проекту: посилення потенціалу людських ресурсів; посилення спроможності системи; розвиток спроможності до комунікації та інформування.

IMG 4419

Так, у рамках першого компоненту впродовж звітного періоду за підтримки проекту проведено 17 навчальних заходів – семінарів для керівників у системі БПД, тренінгів для професійних груп усередині системи та адвокатів-тренерів мережі обміну досвіду серед адвокатів у системі БПД. Учасниками цих заходів загалом стали понад 1000 фахівців. Також здійснено 2 навчальних візити до Канади представників системи БПД з метою вивчення канадського досвіду ефективної комунікації та побудови партнерств, а також досвіду впровадження IT-інновацій у правовій сфері. У жовтні 2016 року за підтримки проекту проведено міжнародну конференцію «Посилення правової спроможності громад», учасниками якої стали 162 представники державних органів та якнайширшого кола громадськості із України, а також експерти із Канади, США, Південної Африки, Пакистану.

За організаційної та методологічної підтримки проекту у 2016 році реалізовано відбір керівників бюро правової допомоги, що відбувся в рамках відкритого конкурсу. Проект підтримав й проведення установчих семінарів для новопризначених керівників цих бюро, що відбулися влітку минулого року у 24-х регіонах.

Компонент з розвитку спроможності системи впродовж визначеного періоду реалізувався через експертну підтримку проекту у розробленні нормативно-правової бази, стандартів, механізмів та процедур, зокрема – змін до проекту ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», проектів 5-ти наказів Міністерства юстиції та проектів 19-ти наказів Координаційного центру, проектів 3-х постанов КМУ. Цей компонент реалізовано також через запровадження інструменту он-лайн навчання і тестування претендентів у рамках конкурсу з відбору керівників бюро правової допомоги, а також розвитку комплексної інформаційно-аналітичної системи (КІАС).

У рамках комунікаційного компоненту за підтримки проекту створено та видано накладом в 11 тис. примірників (українською та англійською мовами) 5-тирічний звіт «Безоплатна правова допомога. Становлення та розвиток системи: 2011 – 2015 роки»; видано 500 тис. примірників інформаційного буклету «Бюро правової допомоги: Ваш юридичний провідник», 5 тис. примірників збірки літературно-медійного проекту «ПРОти НАСильства». Ці друковані матеріали широко розповсюджені серед партнерських організацій та, головне, клієнтів системи безоплатної правової допомоги. Також було видано 500 календарів з тематики прав людини та посилення правової спроможності і укладено «Довідник організацій, які надають допомогу потерпілим від насильства у сім’ї» (електронна версія). Крім того за підтримки проекту на Громадському радіо впродовж звітного періоду вийшло 28 випусків програми «Ген справедливості» щодо різних питань надання правової допомоги в Україні, та 28 випусків спеціальної серії програм «Протидія домашньому насильству».

Окремою віхою підтримки професійних спільнот у сфері правосуддя в Україні є програма «Адвокат Майбутнього» — перша всеукраїнська програма професійного розвитку для адвокатів. Програма реалізується Асоціацією правників України (АПУ) та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу (BALAP) за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти в партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади. Для участі в програмі за підтримки проекту відібрано 110 учасників з регіонів України, залучено 12 експертів до навчання адвокатів та розпочате таке навчання.

Директорка проекту Лариса Бізо також представила робочий план проекту з квітня 2017 року по березень 2018 року відповідно до запланованих заходів у рамках кожного з трьох його компонентів. Члени наглядової ради прийняли рішення про схвалення робочого плану в цілому.

Наостанок зарубіжні партнери особливо відзначили роботу місцевих центрів та бюро на Сході України, а також позитивний вплив навчальних поїздок працівників системи БПД до Канади, де вони могли ознайомитися з ефективними практиками роботи систем БПД.

У засіданні наглядової ради також взяли участь заступники директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Троценко та Олександр Баранов, головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Олександр Дейнеко, провідний експерт проектів відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Валерій Олійник та менеджерка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть.

IMG 9113


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube           Google Google+          т Twitter