назад
26.05.17

Адвокат з Кіровоградщини допомогла клієнту відновити порушені права водія

Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги відстояла в суді закриття провадження по справі у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення .

6 лютого 2017 року, до Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин М. з проханням надати правову допомогу та представляти його інтереси в суді по звинуваченню у скоєні ним  адміністративного правопорушення.

6 лютого 2017 року дорученням № 51 Голованівського місцевого центру з  надання безоплатної вторинної правової допомоги було призначено адвоката Олену Білоконь.

Вивчивши матеріали справи, Олена Білоконь з’ясувала, що 12 грудня 2016 року її клієнт знаходився у власному автомобілі припаркованому на узбіччі автодороги с. Рівне Новоукраїнського району, де до нього звернулися працівники поліції для перевірки документів, та запропонували пройти огляд на визначення стану алкогольного сп’яніння на місці, але при цьому не пропонували застосувати алкотестер чи пройти медичний огляд.  Свідків працівники поліції також не залучили та відносно громадянина М. склали протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП. Всі матеріали справи працівники поліції направили до Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області, де було відкрито провадження по справі.
Олена Білоконь, проаналізувавши всі матеріали справи, з’ясувала, що зазначеного адміністративного правопорушення клієнт  не вчиняв, а огляд працівники поліції провели з порушенням вимог норм чинного законодавства.

Диспозицією ч. 1 ст. 130 КупАП встановлено, що відповідальність за вказаною нормою настає у разі керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або під впливом лікарських препаратів, які знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння, чи під впливом таких лікарських препаратів,  а також відмова особи, яка  керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або щодо вживання  лікарських препаратів, що знижують  увагу та швидкість реакції.

Порядок огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції закріплено у ст. 266 КУпАП, Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують  увагу та швидкість реакції  затверджено Наказом МВС України, Міністерства охорони здоров’я України 09 листопада 2015 року № 1452/735.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 266 КУпАП, огляд водія на стан  алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейськими в присутності двох свідків.

У разі незгоди водія на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів, або незгоди з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров’я.

Перелік закладів охорони  здоров’я, яким надається право проведення особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, затверджується управліннями охорони здоров’я місцевих державних адміністрації. Проведення огляду осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, в інших закладах забороняється.

Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або щодо перебування  під впливом лікарських препаратів, що знижують  увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним.

Пунктом 6 Розділу 2 Інструкції №1452/735 встановлено, що огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків.
Адвокат Олена Білоконь подала до суду клопотання про закриття провадження по справі у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

15 березня 2017 року в ході  розгляду справи, суд доказів, які б вказували, що громадянин М. вчинив адміністративне правопорушення не виявив і керуючись п. 1 ст. 247 КупАП, ст.ст. 283-285 виніс постанову про закриття провадження у справі про притягнення М. до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.