назад

У Київському районному суді міста Одеси школярі стали учасниками імпровізованого судового засідання

imp sud 7Сьогодні, 16 квітня 2019 року, у приміщенні Київського районного суду м. Одеси, школярі гімназії №1 взяли участь у цікавому заході – правопросвітницькій грі у формі імпровізованого суду на тему «Незаконний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Захід організовано учасниками Міжвідомчого комітету правосуддя Одеської області за підтримки українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи.

Урок у формі судового засідання – не нова практика в методиці викладання. Учасниками Міжвідомчого комітету розроблений єдиний навчальний курс для проведення спільних з представниками системи безоплатної правової допомоги, поліції, прокуратури, адвокатури, судів, просвітницьких заходів для молоді.

Від системи безоплатної правової допомоги на заході в якості модератора та ведучої виступила директорка Регіонального центру з надання БВПД Світлана Клішина.

Спочатку діти з захопленням слухали, що таке судове засідання, які є сторони судового процесу, про засідання від його відкриття до винесення рішення. Дітям розповіли про роботу юристів, які працюють у судовій системі.

В якості фабули учасники розглянули реальну судову справу, для цього вони об’єдналися у 3 команди: «Судді», «Захист» та «Обвинувачення».

Куратором групи «Судді» став суддя Київського районного суду Володимир Петренко, наставниками групи «Захист» виступав голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз, а групи «Обвинувачення» – начальник управління підтримання державного обвинувачення в суді прокуратури Одеської області Юрій Шарнін.

Урок-суд не передбачає обміну думками. Мета уроку – інша: в ході дискусії прийти до єдиної думки з поставленої проблеми. Діти досконально проаналізували кейс: ознайомилися з правилами продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, нормативними актами, які це регулюють, та напрацювали алгоритм поведінки в ситуації, яка розглядалася.

Дітям ще раз нагадали, що вживати тютюнові вироби та алкогольні напої не тільки шкідливо для здоров’я, але ще й незаконно.

Потім учасники груп обговорили ті моменти, які здаються їм найбільш переконливими, що підкреслюють і доводять їх правоту. Важливою стала роль кураторів: спрямувати роботу кожної групи, по можливості пояснити, як має будуватися захист або обвинувачення.

Для відтворення “повної картини” учасники дотримувалися форм поводження, прийнятих у суді, а також у гру ввели і моменти приведення свідку до присяги.

Отже, діти вдало інсценували судовий процес та у підсумку «винесли рішення».

Після закінчення «судового засідання» представники суду провели оглядову екскурсію приміщенням суду та ознайомили дітей із структурою та організацією його роботи.

imp sud 7

imp sud 2

imp sud 5

imp sud 6

imp sud 1

imp sud 3

imp sud 8

imp sud 9

imp sud 10

imp sud 11

imp sud 13

imp sud 12

imp sud 4