назад

У Львові обговорили найактуальніші питання захисту прав дітей

RC zahust diteyCьогодні, 31 травня, у Львові, в приміщенні обласної ради, відбувся круглий стіл на тему захисту прав дітей. Захід організований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. На заході були присутні 22 учасники, серед яких представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, обласних та міських структур з питань міграції, освіти, сім’ї, дітей та молоді.

Захід мав на меті поглиблення співпраці між усіма структурами, що займаються питаннями дітей, сім’ї та молоді на Львівщині, а також вироблення алгоритму спільних дій для кращої реалізації та захисту прав дітей.Круглий стіл відбувся в рамках правопросвітницької акції, присвяченої міжнародному Дню захисту дітей.

Систему безоплатної правової допомоги на круглому столі представили директор Ігор Микитин, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Орест Шот, начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Уляна Мацько, представники місцевих центрів з надання БВПД – начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого львівського місцевого центру Тімур Канатаєв та начальник відділу представництва Другого львівського місцевого центру Оксана Цюпка, від міських та обласних структур – заступник начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації (СУСД) Роман Хлопецький, завідувач притулком для дітей СуСД ЛОДА Світлана Гаврилюк, заступник директора Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юрій Микитка, начальник відділу по роботі з ЄДДР управління з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Головного управління ДМС у Львівській області Олександр Семчишин, представники управління соціального захисту Львівської міської ради Ольга Процюк, департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Марія Васюник-Кулієва та департаменту соціального захисту населення ЛОДА Наталія Горун, а також всіх районних відділів Львівського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

RC zahyst ditey2

З привітальним словом з нагоди міжнародного Дня захисту дітей виступив директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. Він розповів присутнім про розгалужену мережу точок доступу громадян до центрів з надання БВПД в області та ознайомив присутніх з показниками рівня дитячої злочинності на Львівщині.

У свою чергу Тімур Канатаєв поінформував учасників круглого столу про практику звернень законних представників неповнолітніх осіб щодо представництва інтересів дітей у суді та перед іншими державними органами. «До Першого львівського місцевого центру звертались законні представники неповнолітніх, які постраждали під час дорожньо-транспортної пригоди, які за допомогою адвоката почали відстоювали свої права на матеріальну та моральну компенсацію, завдану внаслідок пригоди. Також для нас та адвокатів, які працюють з нами, стало перемогою повернення чотирьох малолітніх дітей батькам», – розповів Тімур Канатаєв. Також він додав, що чимала кількість звернень до Центру полягає у захисті права на гідне життя, освіту та віпочинок дитини, яка залишилась без одного з батьків.

RC zahust ditey5

Роман Хлопецький ознайомив учасників круглого столу з основними напрямками роботи Служби у справах дітей ЛОДА, про співпрацю з Регіональним центром щодо власне правового захисту дітей та необхідність внесення певних змін до законодавства. За його словами, в області – понад тисяча дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, не враховуючи тих, що знаходяться у інтернатах. «Найважчі питання – це питання позбавлення батьківських прав», – наголосив Роман Хлопецький.

Продовжив тему дітей, які потребують захисту, Юрій Микитка, який повідомив, що на обліку Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 3783 сім’ї, які виховують 7814 дітей, що потребують соціального супроводу. Він звернув увагу присутніх на важливості впровадження ситеми патронатних вихователів, що сприятиме поліпшенню ситуації з вихованням дітей, аніж їхнє перебування в інтернатних закладах.

Крім цього Юрій Микитка окреслив основні напрями роботи Центру, серед яких і соціальна та психологічна допомога дітям, що перебувають у складних життєвих обстввинах, запобігання та протидія торгівлі дітьми, запобігання відмов матерів від новонароджених дітей, соціалізація дітей з особливими потребами, а також робота з дітьми учасників антитерористичної операції.

RC zahust ditey4

Ольга Процюк розповіла про найближчі плани роботи управління соціального захисту Львівської міської ради, зокрема, відкриття відділення для людей з особливими потребами та центру обліку безпритульних осіб. Також вона повідомила, що цього року їм передані повноваження щодо попередження насильства у сім’ї. Як зазначила Ольга Процюк, управління соціального захисту ЛМР надає соціальну допомогу дітям-сиротам та малозабезпеченим сім’ям.

Повідомив присутніх про основні завдання сектору ювенальної превенції УПД Головного управління національної поліції у Львівській області її начальник Віктор Новачук: це, передусім, профілактична робота в загальних освітніх закладах, індивідуальна робота з правопорушниками, встановлення місцезнаходження дітей-утікачів, супроводження кримінальних правопорушень, скоєних дітьми та стосовно дітей.

RC zahust ditey3

«Напередодні Дня захисту дітей цей круглий стіл є дуже актуальним», – звернулась до присутніх Марія Васюник-Кулієва. Вона розповіла про вже проведену спільну роботу щодо організації та підготовки цього круглого столу, про проведену нараду з керівниками шкіл-інтернатів за участі представника Регіонального центру, та висловила вдячність представникам системи безоплатної правової допомоги на Львівщині за правопросвітницьку роботу, яка проводиться ними в області. 

Відзначила позитивним проведення круглого столу і Наталія Горун, яка розповіла про низку оздоровчих заходів для дітей з особливими потребами. «Вчора у нас стартувала кампанія по оздоровленню дітей. За рік ми оздоровили 140 тис. дітей в області, половина з яких оздоровлюється влітку», – наголосила вона.

«Спільними та скоординованими зусиллями усіх структур, які займаються захистом дітей, можна значно покращити становище дитини у суспільстві, її соціальний та правовий захист. А ми для цього і покликані», – підсумував виступи учасників круглого столу Орест Шот. Також він відзначив налагоджену співпрацю центрів з надання БВПД з усіма структурами соціального захисту в області, і зокрема, у Львові, а також з структурами служб у справах дітей та системи освіти на місцях.

У другій половині круглого столу учасники обговорили плани подальшої співпраці у сфері захисту прав дітей, та висловили сподівання, що такі комунікативні заходи сприятимуть ефективнішій взаємодії у спільній роботі.

Нагадаємо, вперше до Дня захисту дітей з ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області організовано на Львівщині правопросвітницьку акцію «День захисту прав дітей».

Упродовж 30 травня – 1 червня 2017 року в багатьох містах Львівщини відбудуться круглі столи, інформаційні сесії, вікторини, воркшопи та квести на тему захисту прав дітей.

Довідково

В Україні День захисту дітей святкують 1 червня щорічно з 1998 року. Міжнародний день захисту дітей вперше відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. Декларація прав дитини була прийнята 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.
Одним з пріоритетним напрямів діяльності системи безоплатної правової допомоги в Україні у 2017 році є підвищення правової спроможності громад, зокрема збільшення правоосвіченості батьків, опікунів та піклувальників, вихователів, педагогів, представників дитячих установ та організацій, соціальних служб у справах дітей та усіх, хто виховує молоде покоління.

Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.
Веб-сайт: http://lviv.legalaid.gov.ua/ua/

Адреси та контактні телефони місцевих центрів та бюро правової допомоги за посиланнями (див. тут):↓

http://lviv.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).