назад

У Львові презентували унікальну ужиткову книгу «ПРОти НАСильства»

Proty nasylstva14 грудня у Львівській книгарні «Є» відбулася презентація унікальної літературно-юридичної збірки «ПРОти НАСильства». Її автори – відомі українські письменниці, психологи та адвокати – у своїх текстах виступили проти толерування домашнього насильства. Уперше у цій збірці кожна з новел супроводжується професійним психологічним коментарем. Книга також містить витяги з національного та міжнародного законодавства у сфері захисту людини від насильства, а також ознайомлює читачів із системою безоплатної правової допомоги в Україні, адресами центрів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.

За словами автора ідеї та упорядника Лариси Денисенко, книга «ПРОти НАСильства» написала трьома «мовами»: літературною, психологічною та юридичною, які співіснують у збірці абсолютно гармонійно.

У книзі представлені новели Софії Андрухович, Євгенії Кононенко, Лариси Денисенко, Галини Вдовиченко, Маріанни Кіяновської, Юрія Андруховича, Наталки Сняданко та інших відомих письменників.

«Всі історії є вигаданими, але якщо ви їх будете читати, то так чи інакше упізнаєте ситуації, які з нами нерідко трапляються у реальному житті», – зазначає Лариса Денисенко.

Pro nas

Під час презентації учасники говорили на тему домашнього насильства, яка у нашому суспільстві є, здебільшого, табуйованою. Також автори розкрили одне з актуальних проблем насильства – визначення межі його приватної сфери. Адже йдеться про дітей, які зазнають насильства чи стають його свідками у сім’ї – самі виростають потенційними кривдниками або ж зазнають значних психологічних травм у житті, що перетворює цю приватну проблему на суспільну і державну.

Pro nas 1

Одна із авторок книги – адвокат Галина Федькович – зауважила, що проблема насильства у сім’ї належним чином не відображена у національному законодавстві, адже основне – це невміння жертв домашнього насильства, серед яких частка жінок є непропорційно великою, ідентифікувати психологічне насильство як таке.

«Є цікава формула: чому кривдник вчиняє насильство? Він вчиняє це тому, що знає – він може це робити», – ділиться професійним досвідом інша авторка цієї збірки – психолог Марта Чумало. Конфлікт у сім’ї переходить у насильство тоді, коли є значна перевага сил, – розповідає пані Марта.

На думку письменниці Галини Вдовиченко, вміст цієї книги є особливим ще й тому, що автори можуть «відчитати» поведінку своїх героїв з точки зору психолога, чиї коментарі завершують кожен художній текст. Порівняти те, що хотів сказати автор, із тим, що побачив професійний психолог – це окремий читацький досвід. «Книжка є підкреслено ужитковою, «помічною», її варто мати кожній бібліотеці», – зазначила Галина Вдовиченко.

Pro nas 3

Не можу не відзначити надзвичайно проникливий текст новели Галини Вдовиченко «Ліве око крокодила», де головна героїня веде внутрішній діалог сама з собою – тут так чи інакше чимало жінок зможуть упізнати себе:

«Надя йде додому, обминаючи калюжі, затулившись парасолькою від косих смуг сірого дощу. Давай так, каже собі й навіть губами ворушить (набула дивної звички розмовляти з собою). Якби від тебе залежало, що ти робила би задля власного задоволення? Роботу поміняла би? Ні, роботи не міняла б, я люблю свій музей, відказує та, інша, яка має вибір. Тоді що? Тоді… вирощувала б орхідеї у вазонах. Богдан їх не любить, бо займають місце на підвіконні, не дають курити у вікні. Гаразд, що ще? Узяла б собаку з притулку. Місцева газета мало не в кожному номері публікує знімки нічийних зайд, на передостанній шпальті. Але чоловік не любить ані собак, ані котів. Далі. Зробила би перестановку в квартирі, бо всі меблі незрушно стоять на раз і назавжди визначених місцях: замало простору, забагато зайвого. Так, добре. Далі. Готувала б салати, щодня їла б домашній сир. Однак мусить купувати м’ясо, насамперед м’ясо, обіду без котлет чи відбивних чоловік не потерпить, а всяку зеленину-городину вважає лише необов’язковими додатками до основної страви. А сир домашній – то для старих людей їжа. Отже, каже вільна Надя до Наді невільної, ти проживаєш чуже життя. Без квітів, без собаки, у незручній обстановці, серед зайвих речей, із немилою їжею. У тебе в твоєму домі що є твого? Навіть студентський фотоальбом і дитячі книжки – у мами в підвалі чи на антресолях. Ти заплющуєш очі й затуляєш вуха, бо твій чоловік, наче в тій пісні, як не лає, то бурчить. Аби ж лише бубонів – було б не так спустошливо, як від його потреби принижувати словами…».

Pro nas 4

А фраза з новели Лариси Денисенко «Падати пляцком» претендує стати афоризмом, бо вдало маркує наше сучасне буття: «Коли берешся чистити своє життя, мов квасолю, легко заплутатися, де плід, а де лушпиння».

Книга «ПРОти НАСильства» реалізується за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні.

Довідково
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 30% жінок у всьому світі в тій чи іншій формі зазнавали фізичного та/або сексуального насильства з боку своїх чоловіків або партнерів. У Європі домашнє насильство посідає перше місце серед причин смерті жінок віком від 16 до 44 років, випереджаючи дорожньо-транспортні пригоди й онкологічні захворювання.
Україна досі не ратифікувала Європейську конвенцію про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, відому як Стамбульська конвенція.

Уляна Мацько, комунікатор Центру