назад

У Львові відбувся круглий стіл «Покращення законодавчої бази для захисту потерпілих від злочинів»

RC stil zahyst211 травня 2017 року у Львові відбувся круглий стіл «Покращання законодавчої бази для захисту потерпілих від злочинів», організований Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС) спільно з Женевським центром демократичного контролю над збройними силами та Ла Страда Україна.

Проект має на меті розробку комплексного законопроекту про внесення змін до низки інших законів задля кращого захисту прав потерпілих.

У круглому столі взяли участь: Старший радник з правової реформи КМЄС в Україні Вероніка Крісткова, Координатор проекту від Женевського центру демократичного контролю над збройними силами (DCAF) Алан Лаферте, керівник Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» Катерина Левченко, спеціаліст КМЄС з питань правової реформи в Україні Вадим Човган, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин, в.о. директора Першого львівського місцевого центру з надання БВПД Юлія Грушицька, начальник відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи СУ ГУНП у Львівській області Роман Форись, адвокати, представники ГО «Центр Жіночі перспективи» Галина Федькович та Христина Кіт, адвокат Антон Марчук, суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторія Бучківська, а також інші представники КМЄС, Ла Страда Україна, судів, установ виконання покарань, прокуратури та громадських організацій.

PC stil  zahust4

Упродовж засідання круглого столу учасники обговорили сприйняття міжнародних стандартів у сфері захисту потерпілих від кримінальних правопорушень в контексті української практики, а також дискутували стосовно національного законодавства та практики щодо прав потерпілих від злочинів.

RC stil zahyst3

Вероніка Крісткова презентувала присутнім міжнародні стандарти щодо прав потерпілих від злочинів у кримінальному процесі, зокрема право на участь, право на захист та право на інформацію.

У свою чергу Алан Лаферте розповів, що передбачає система кримінальної юстиції щодо домашнього насильства та насильства проти жінок.

RC stil zahyst poterpilyh

Представив учасникам круглого столу міжнародні стандарти та кращі практики щодо компенсації потерпілим від насильницьких злочинів Вадим Човган.

Наприкінці заходу учасники обговорили перспективи створення компенсаційного механізму в Україні.

Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх.
Тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).