назад

У Львові відбувся семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему «Захист прав постраждалих внаслідок збройних конфліктів»

Під час заходу судді аналізували міжнародно-правові аспекти відповідальності держави за заподіяння такої шкоди та обговорювали зміни в законодавстві України, зумовлені викликами воєнного стану та повноваження працівників ДМС, надані з метою захисту прав і свобод осіб, що постраждали внаслідок збройних конфліктів.

Розпочався захід з вітальних слів директорки Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксани Польної, тренера з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркуса Ролофса та директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігоря Микитина.

«Колеги, нові виклики для суспільства і судової системи вносять свої корективи у наше повсякденне життя. У різних регіонах країни вже є свій унікальний досвід роботи із постраждалими внаслідок військової агресії, яким варто обмінюватись для того, щоб у співпраці різних установ, організацій і постійному аналізі шляхів вирішення проблем надавати їм якісну допомогу»,   наголосив Ігор Микитин.

Опісля вітальних слів та знайомства судді дізнались про міжнародно-правові аспекти відповідальності держави за шкоду, завдану під час збройного конфлікту від судді Великої Палати Верховного Суду, кандидата юридичних наук, доцента Дмитра Гудими та  про зміни в законодавстві, зумовлені викликами воєнного стану щодо повноваження працівників ДМС, надані з метою захисту прав і свобод осіб, що постраждали внаслідок збройних конфліктів від заступниці начальника Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області Любові Онуфрійчук.

Окрім того учасники заслухали лекцію «Припинення вогню і період після конфлікту: огляд актуальних питань, пов’язаних з правами людини. Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека»» від радниці Консультативної місії Європейського Союзу з гендерних питань Гізели Дуеттінг.

Наприкінці зустрічі присутні ознайомилися із правовими питаннями, з якими найчастіше звертались постраждалі внаслідок збройного конфлікту до системи БПД Львівщини.

«Якщо прослідкувати тенденцію звернень до системи в довоєнний час та нині, можна побачити збільшення кількості звернень, особливо від таких категорій осіб, як внутрішньо переміщені особи, учасників бойових дій та членів сімей загиблих та осіб, які перебувають за кордоном», розповідає заступник директора регіонального центру у Львівській області Віра Іськович.