назад

У Магдалинівському бюро правової допомоги домоглися встановлення факту народження дітей

25520030 555404881480616 1567590456 nДо Магдалинівського бюро правової допомоги звернулась Валентина  П*, мати десятьох дітей, у жодного з яких не було свідоцтва про народження та паспорта громадянина України. Це стало причиною значних незручностей у житті дітей, адже вони не могли у належній мірі реалізувати свої права та обов’язки.

Марина Бредихіна, начальник Магдалинівського бюро правової допомоги, зясувала, що свого часу записи про народження дітей не було зроблено у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки діти народжувалися не в пологовому будинку, а мати не подавала своєчасно заяви про реєстрацію та видачу свідоцтв про народження. Внаслідок цього виникла необхідність Валентині П* звернутися до суду для встановлення факту народження дітей.

Згідно п.7 ч. 1 ст. 256 Цивільного кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження. Треба також знати, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Згідно зі ст. 14 Цивільного процесуального кодексу України рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов’язковим для органів, які реєструють такі факти або оформляють права, що виникають у зв’язку із встановленим судом фактом. У разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

Таким чином завдяки плідній роботі фахівчині бюро наразі вже троє дітей громадянки Валентини П* мають свідоцтва про народження та отримують паспорти громадянина України. Найближчим часом всі десятеро зможуть у повній мірі реалізувати свої права як громадяни України.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Магдалинівське бюро правової допомоги розташоване за адресою: смт Магадлинівка, вул. Центральна 84. Графік роботи: пн-пт: з 8.00 до 17.00. Контактний телефон: (056) 912-11-96; електронна пошта: mahdalynivske@legalaid.dp.ua. 

{gallery}news/2017/12/09{/gallery}