назад

У місцевому центрі військовослужбовцю допомогли вирішити правову проблему

БартишВІ на сайт     Директор Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД довів, що за шкоду, заподіяну працівником під час та у зв’язку з виконанням службових обов’язків, відповідає працедавець.

     До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся військовослужбовець, який розповів, що під час виконання службових обов’язків, керуючи транспортним засобом військової частини, він допустив зіткнення з іншим авто, яке в результаті дорожньо-транспортної пригоди отримало механічні пошкодження.

     Оскільки винуватець дорожньо-транспортної пригоди заподіяну шкоду не компенсував, власник пошкодженого автомобіля звернувся з відповідною заявою до Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Бюро виплатило потерпілому відшкодування в розмірі 16962 грн 70 коп.

     Статтею 1191 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування.

     Тож МТСБУ подав регресивний позов до водія транспортного засобу, який спричинив ДТП. У позові бюро просило суд стягнути з відповідача 21 308 грн 07 коп.

     Представляти інтереси клієнта в суді наказом місцевого центру призначили директора центру Валентина Бартиша (довіреність № 297 від 19.11.2018 р.) Він детально вивчив всі обставини та матеріали справи і у відзиві на позовну заяву про відшкодування в порядку регресу витрат, пов’язаних з регламентною виплатою, зазначив, що відповідно до ч.1 ст. 1172 Цивільного кодексу України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків.

     Валентин Бартиш наголосив, що відповідальність юридичної або фізичної особи настає у випадках, коли особа, з вини якої заподіяна шкода, перебуває із цією юридичною або фізичною особою в трудових відносинах і шкоду така особа заподіяла у зв’язку з виконанням трудових (службових) обов’язків. При цьому під виконанням працівником своїх трудових (службових) обов’язків розуміється виконання ним роботи, передбаченої трудовим договором (контрактом), посадовими інструкціями.

     Клієнт центру, який є відповідачем у справі, під час дорожньо-транспортної пригоди проходив службу в окремій автомобільній санітарній роті військової частини, про що свідчить довідка, і перебував у відрядженні, при цьому здійснюючи керування транспортним засобом військової частини. Таким чином, зазначив у відзиві директор місцевого центру, з врахуванням вимог ч.1 ст. 1172 Цивільного кодексу України в задоволенні позову про відшкодування в порядку регресу витрат, пов’язаних з виплатою страхової компенсації, слід відмовити, оскільки він поданий до неналежного відповідача.

     Вивчивши матеріали справи, докази та взявши до уваги аргументи представника відповідача, 20.12.2018 року суд в позові відмовив. Однак позивач, не погодившись із таким рішенням, звернувся з апеляційною скаргою до судової палати з цивільних справ Хмельницького апеляційного суду. Апеляційний суд апеляційну скаргу позивача залишив без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.