назад

26942856 1599892360056346 6766755 n

Нещодавно в приміщенні Монастириського бюро правової допомоги фахівці бюро Галина Джумак та Ірина Ріба спільно із головою громадської організації “Ветеранів АТО Монастирищини” Володимиром Головачуком провели консультування учасників АТО та членів їх сімей. Жителів району цікавив порядок отримання пільг членам сімей загиблих учасників АТО.

ВАЖЛИВО!

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» чинність цього Закону поширюється на сім’ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті.

До членів сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та інших осіб, зазначених у цій статті, належать:

утриманці загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;

батьки;

один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;

діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

діти, які мають свої сім’ї, але стали інвалідами до досягнення повноліття;

діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти.

Відповідно до п. 4 зазначеної статті чинність Закону також поширюється на дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, до закінчення ними цих навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Члени сімей загиблих учасників АТО мають право на отримання пільг щодо медичного забезпечення й обслуговування, соціального обслуговування, пільги на житлово-комунальні послуги та послуги зв’язку, ремонт житла, грошову допомогу, забезпечення житлом, відведення земельної ділянки, виплату допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Для отримання одного з виду пільг члени сімей загиблих учасників АТО мають звернутися до органу соціального захисту населення міських та районних державних адміністрацій за зареєстрованим місцем проживання або за місцем фактичного проживання.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

  • Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;
  • Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;
  • Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;
  • Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;
  • Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.