назад

Чи існує можливість оформлення субсидії в разі, коли зареєстровані в житловому приміщенні особи фактично в ньому не проживають?

12Фахівці Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знають відповідь та діють в межах чинного законодавства

До Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  часто звертаються громадяни з питання відмови їм у призначенні субсидії через наявність зареєстрованих, але фактично не проживаючих осіб на житловій площі, на яку оформлюється субсидія в зв’язку з неможливістю надання відомостей про доходи таких осіб.

Хто має право на субсидію і як вона призначається?

Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках), в частині оплати ними користування житлом; утримання житла;
управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг,придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка  платежу.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, а в окремих випадках – може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку)  на  підставі  договору  найму  житла, та розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

Субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та  місцем  її  фактичного  проживання.

То що ж робити, якщо кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні (будинку) осіб?

Є два виходи з цієї ситуації.

Першим способом вирішення вказаного питання є звернення із відповідною заявою до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення за місцем проживання, адже абзацом 3 пункту 7 «Положення про порядок призначення та  надання  населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»передбачено, що у разі коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні (будинку) осіб, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які  фактично у ньому проживають, на підставі рішення районної, районної у мм. Києві і Севастополі держадміністрації  та виконавчого органу міської, районної у місті(у  разі  її  утворення)  ради або утвореної ними комісії. Під час прийняття рішень у таких випадках  враховується наявність документів, що підтверджуютьтимчасову відсутність осіб зчисла зареєстрованих (довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці узв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку), акти обстеження матеріально-побутових  умов домогосподарства селищної, сільської  або  міської  ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб,договори оренди житла в іншому місці). У разі відсутності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, рішення приймається на підставі актів обстеженняматеріально-побутових умов  домогосподарства.

Другим способом вирішення цієї ситуації є визнання в судовому порядку особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням. Але при цьому слід враховувати наступні обставини:

  1. 1.особа, відносно якої вирішується зазначене питання, не є власником або співвласником житла;
  2. 2.вказана особа не проживає без поважних причин у житловому приміщенні, яке є приватною власністю, більш ніж один рік, а якщо житло не приватизоване – більше шести місяців;
  3. 3.особа є повнолітньою та дієздатною.

Таким чином, можливо вирішити питання на постійній основі та уникнути періодичного проходження процедури, передбаченої абзацом 3 пункту 7 «Положення про порядок призначення та  надання  населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Що ж потрібно для вирішення питання визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням в судовому порядку?

Для цього власник житлового приміщення звертається до суду із позовом про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, до якої додає акт про не проживання такої особи у відповідному житловому приміщенні певний час, підписаний не менш ніж двома сусідами та завірений у територіальному комітеті по місцю проживання, належним чином завірені копії правовстановлюючих документів на житлове приміщення та за наявності довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці (іншої держави) у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання тощо.

Після набрання чинності рішенням суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, така особа знімається з реєстрації місця проживання у встановленому законом порядку.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. ГероївПраці, 3, тел.: (099) 478-67-48,

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72

Дружківське бюро правової допомоги – м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 926-42-07,

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74,

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61,

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78,

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64,

Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103