назад

У Миколаєві обговорили права заарештованих

{module prokyrat_27.03.17}

У п’ятницю, 24 березня 2017 року, під головуванням заступника прокурора області Анатолія Жмури, на базі регіональної прокуратури відбувся круглий стіл на тему: «Дотримання конституційних прав громадян при їх затриманні, поміщенні та триманні у місцях несвободи органів поліції в області».

Участь в обговоренні взяли регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Євген Прусов, директор Регіонального центру з надання БВПД Валентин Чистий, головний спеціаліст Управління забезпечення прав людини Нацполіції України Олександр Синьов, працівники ГУНП в області та патрульної поліції, прокуратури області, монітори національного превентивного механізму та керівник Миколаївської громадської організації «Незалежна соціальна адвокація та правозахист».

У своєму виступі Валентин Чистий звернув увагу присутніх на необхідність  виконання умов КПКУ, КУпАП, постанови КМ № 1362, інших нормативних актів  при вирішенні питань з затриманням осіб за правопорушення. Він також презентував розроблену Регіональним центром пам’ятку про порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.Фотография (1)

Круглий стіл провели з метою покращення діяльності підрозділів Національної поліції області щодо додержання конституційних прав громадян при застосуванні заходів впливу під час перебування у місцях несвободи, дотримання міжнародних норм і стандартів в їх матеріально-побутовому та медичному забезпеченні.

В ході засідання учасники звернули увагу на те, що питання дотримання конституційних прав громадян, забезпечення належних умов утримання їх у місцях несвободи перебувають під особистим контролем Генерального прокурора України Юрія Луценка.

Окрім того, зазначалось, що якісне та ефективне виконання завдань кримінального та адміністративного законодавства, а також забезпечення прав затриманих є обов’язком кожної посадової особи, яка має відношення до обмеження свободи громадян. Був зроблений наголос на тому, що результатом їх роботи має бути реальне усунення виявлених порушень законодавства.

Під час заходу учасники обмінялися практичним досвідом, внесли пропозиції щодо підвищення якості співпраці правоохоронних органів з уповноваженими органами державного контролю та громадськими організаціями. DSC0829

 DSC0832

 DSC0833

 DSC0849

В разі потреби за правовою допомогою можна звернутись до Регіонального центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги у Миколаївській області за адресою: м. Миколаїв, вул. Нікольська, 46,
тел.: (0512) 37-50-43. Або зателефонувати на цілодобову гарячу
лінію: 0 (800) 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України).