назад
25.09.18

У навчальних закладах Сумщини стартувала інформаційно-роз’яснювальна кампанія «СтопБулінг»

SuR 180925 01Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області спільно з Департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації ініціював проведення у начальних закладах Сумщини упродовж 2018-2019 навчального року інформаційно-роз’яснювальну кампанію «СтопБулінг». У чому вона полягає, на кого розрахована та які проблеми покликана вирішити інформували заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва та завідувач навчально-методичного центру психологічної служби Сумського інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Марухина у передачі «Відверта розмова» на телеканалі «ATV».

Валентина Волобуєва зазначила, що на основі підписаного меморандуму про співпрацю між Регіональним центром та Департаментом освіти і науки, в області розпочалася кампанія «СтопБулінг». Упродовж 2018-2019 навчального року в навчальних закладах регіону фахівці системи безоплатної правової допомоги проводитимуть правопросвітницькі заходи для педагогічних колективів, учнів та батьків. Під час цих заходів усіх учасників навчального процесу інформуватимуть як про саме явище «булінг», його види, ознаки, так і про те, куди можна звернутися за допомогою, і хто відповідальний за протиправні дії. «До речі, ще до початку навчального року наші фахівці вже неодноразово проводили правопросвітницькі заходи в пришкільних таборах, а також в дитячих оздоровчих таборах, і в різних ігрових формах порушували тему булінгу. Тобто вже частково, так би мовити, підготовлювали дітей до сприйняття та готовності обговорювати таку складну тему. І, що важливо, діти дійсно ділилися з нашими юристами життєвими історіями, у яких або вони особисто постраждали від булінгу, або були свідками. Також 1 вересня на День знань у навчальних закладах області серед учнів різних класів були поширені паспорти прав дітей. У них зазначається як права кожної дитини, так і її обовязки, а також номери та адреси, куди батьки та діти можуть звернутися за правовою допомогою», – повідомила Валентина Волобуєва.

SuR 180925 02Також фахівчиня наголосила, що про булінг варто говорити з учнями різних класів – від початкової школи і закінчуючи старшокласниками. Адже випадки булінгу можуть трапитися серед дітей абсолютно різного віку. «Але звичайно наші юристи зважають на вік школярів, тому, відповідно, підбирають різні форми подачі інформації, залежно від класу. Якщо це початкова школа – то це відбувається більше в ігровій формі. Коли ж ми говоримо про підлітків, то в цьому випадку застосовуємо інші підходи. Наприклад, під час заходу діти отримують картки, у яких описується ситуація, що має явні ознаки булінгу. Школярі мають в групах обговорити її та запропонувати алгоритм дій. Також пропонуємо перегляд повчальних відео та багато інших форм роботи», – роз’яснила Валентина Волобуєва.

Ірина Марухина, у свою чергу, пояснила, які є причини та наслідки булінгу, яким чином заклади освіти можуть попередити булінг в учнівському середовищі. «Упродовж 2017-2018 навчального року на Сумщині було зареєстровано 3136 звернень про випадки булінгу, з них 1495 – надійшло саме від дітей», – повідомила Ірина Марухина.

Валентина Волобуєва також навела приклади звернень клієнтів системи безоплатної вторинної правової допомоги, що стосувалися булінгу, і наголосила на тому, що відповідальність за деякі прояви булінгу наступає до досягнення дитиною 18 років. «Важливо знати: діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді)», – наголосила юрист.

Також гості студії акцентували увагу на тому, що потрібно не замовчувати проблему, і що є служби, фахівці, які готові надати допомогу. ЇЇ, зокрема, можна отримати, зателефонувавши до єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, або звернувшись на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116-111.

Як зазначалося, інформаційно-розяснювальна кампанія «СтопБулінг» охоплюватиме усю область, тож фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги вже почали активне правопросвітництво у начальних закладах регіону.

KoM 180925 01 KoM 180925 02

Так, головний спеціаліст Недригайлівського бюро правової допомоги Конотопського місцевого центру з надання БВПД Вадим Терещенко разом з інспектором ювенальної превенції Недригайлівського ВП лейтенантом поліції Аліною Кириленко ознайомив учнів Тернівської ЗОШ І-ІІІ ступенів з таким явищем як «булінг», його  впливом на особистість і учнівський колектив в цілому, методами профілактики насильства.

KoM 180925 03Марія Бондаренко, начальник Буринського бюро правової допомоги, спільно із практичним психологом спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів №1 ім. Кравченка Тетяною Нечипоренко провели виховну бесіду з учнями 10 класів на тему: “Що таке булінг в школі і як з ним боротися».

KoM 180925 04У приміщенні Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості начальник Роменського бюро правової допомоги Конотопського МЦ з надання БВПД Алла Єрньєй в рамках інформаційної кампанії«СтопБулінг»провела семінар на тему «Булінг. Як запобігти?».

Спільні заходи заплановані упродовж першої половини навчального року у всіх загальноосвітніх навчальних закладах території обслуговування Конотопського МЦ не тільки з дітьми, а і з педагогами та батьками, тому що найчастіше цькування відбувається в школах, де діти апатичні і розчаровані, а їхня потреба у визнанні та розумінні не задоволена. Там же, де образа честі людини вважається порушенням більшим, ніж прогул або вандалізм, булінг виникає дуже рідко і скоріше є винятком з правил.

KoM 180925 05Крім того, при проведенні інших правопросвітницьких заходів, учасниками яких є дорослі, фахівці системи БВПД обов’язково озвучують тему булінгу, наголошуючи при цьому, що головним завданням батьків є запобігання та протидія булінгу шляхом спілкування з дітьми, небайдужого ставлення до  них, спостеріганням за їхнім станом та настроєм.

Паралельно із заходами протягом вересня поточного року було розміщено 7 публікацій на тему булінгу в засобах масової інформації міста Конотоп.

OkM 180912 01Активно працюють у напрямку правопросвітництва і на Охтирщині. Начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов провів інформаційну годину у КЗСОР “Лебединська загальноосвітня школа-інтернат” на тему: “Булінг у школі. Наслідки шкільного насилля.”

OkM 180912 02Дітям повідомлено про явище булінгу та його прояви. «Кожна дитина, якою б сильною вона не була, може стати жертвою булінгу. Булерами найчастіше стають ті, хто росте без заборон і кому не вистачає батьківської уваги, хто піддається емоціям», – зауважив Сергій Іванов.

OkM 180912 03Захід  перейшов від теоретичної частини до практичних прикладів. Діти розіграли ситуацію із розподілом ролей учасників булінгу: буллер, жертва, спостерігач, захисники, співчуваючі.

OkM 180920  03Також у рамках укладеного меморандуму про співпрацю у відділенні денного перебування Охтирського міського територіального центру соціального обслуговування населення юристкою Охтирського МЦ з надання БВПД Мариною Лапоног проведено інформаційну бесіду на тему: «Протидія проявам булінгу». Під час заходу з’ясувалося, що значення цього слова знають не всі, але явище знайоме багатьом. Марина Лапоног розповіла, як протистояти боулінгу, якщо опинилися у такій ситуації, як впоратися самостійно.

SuM 180925 01Фахівці Сумського місцевого центру з надання БВПД порушують тему булінгу не лише під час правопросвітницьких заходів серед школярів, а й інформують про це негативне явище й батьків. Зокрема, юрист Білопільського бюро правової допомоги Аліна Ольховик у приміщенні Білопільського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ № 4 на загальношкільних батьківських зборах інформувала про кампанію «СтопБулінг».

Агресивна поведінка та прояви насильства можуть вказувати на емоційні проблеми вашої дитини та розлади поведінки. Навіть поодинокий випадок булінгу залишає глибокий емоційний слід, що робить проблему найпоширенішою причиною звернень до дитячого психолога“, – наголосила фахівець бюро.

SuM 180925 02

Окрім цього, уроки права на тему «Як протидіяти шкільному булінгу» проведено працівниками Краснопільського бюро правової допомоги в школах смт. Краснопілля. Сергій Куцеренко, начальник бюро, спільно зі шкільними психологами провів з учнями ігровий тренінг з питання протидіїшкільному булінгу. Учні показово змогли дізнатися про відповідальність не тільки кривдника (булера) за його вчинки, а й визначити проблеми самої жертви булінгу.

SuM 180925 03У процесі гри була визначена роль  спостерігача, адже саме від нього може залежати поведінка булера, і саме він може стати на захист жертви.

ShM 180925 01

На Шосткинщині, щоб запобігти цькуванню серед молодого покоління, фахівці системи БВПД організовують низку правопросвітницьких заходів. Начальник Середино-Будського бюро правової допомоги Тетяна Харченко провела правопросвітницький урок у Середино-Будській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів на тему: “Булінг у школі. Наслідки шкільного насилля.” Фахівець бюро розповіла про основні ознаки булінга: нерівність сил агресора і жертви; повторюваність насильства; гостра емоційна реакція жертви.

ShM 180925 02

Головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела правопроосвітницький захід у Свеській спеціалізованій школі №2 «ліцей» на тему: «Стоп Булінг!». «Булінг– небажана агресивна поведінка дітей шкільного віку, яка призводить до цькування дитини іншою дитиною або групою дітей з метою приниження, залякування та демонстрації сили. Булінг проявляється в багатьох формах: є вербальна, фізична, соціальна форми булінгу, а також кіберзалякування. Найбільш розповсюдженим видом булінгу є психологічний і фізичний булінг», – розповіла Альбіна Полтора. Для учасників заходу фахівцем бюро був також проведений тренінг на тему:  “Безпека спілкування у мережі Інтернет”.

ShM 180925 03

У рамках інформаційної кампанії “СтопБулінг” допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих ситуаціях та потребують соціальної допомоги, начальник Середино-Будського бюро правової допомоги Тетяна Харченко та фахівець з соціальної роботи Середино-Будського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Нощенко провели робочу зустріч. У ході проведеного заходу були обговоренні питання: які передумови виникнення булінгу; у яких формах може виражатися булінг; а також які методи повинні застосовувати батьки для запобігання проявів булінгу.
«Головним завданням нашої спільної роботи є запобігання та протидія булінгу», – наголосила фахівець бюро правової допомоги Тетяна Харченко.

ShM 180925 04
На базі Глухівської загальноосвітньої школи №4 для учнів 8-их класів головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід на тему: «Особливості профілактики кібербулінгу».

ShM 180925 05

У рамках проведення інформаційної компанії «СтопБулінг» інтегратор Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна та практичний психолог Шосткинської загальноосвітньої школи № 12 Юлія Лисоконь для учнів 6-го класу провели психологічний тренінг «Булінг у школі: як розпізнати та що робити». Юлія Зацаринна ознайомила учнів з поняттям «булінг» з правової точки зору, розповіла про юридичну відповідальність за вчинення булінгу та надала практичні поради учням.

Тож, фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини спільно з освітянами регіону й надалі продовжуватимуть правопросвітницьку діяльність у навчальних закладах, акцентуючи увагу на протидії випадкам булінгу у шкільному середовищі.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.