назад

У Недригайлові обговорили умови легалізації зайнятості

KoM 170912 2011 вересня заступник начальника Недригайлівського бюро правової допомоги Конотопського місцевого центру з надання БВПД Ірина Валюх взяла участь у спільному семінарі з Недригайлівським районним центром зайнятості який провели на тему “Легалізація праці в Україні”.

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

KoM 170912 21

“Певна кількість роботодавців, в обхід законодавства про працю, не здійснюють офіційного працевлаштування працівників та, відповідно, не нараховують заробітну плату, а виплачують її «в конверті». Для держави такий працівник вважається безробітним, адже у звітності не відображені дані про наявність такого працюючого. Як наслідок, для працівника – відсутність на обліку в реєстрі застрахованих осіб, відсутність відомостей про розмір заробітної плати та нарахування і сплати внесків, відповідно, період роботи не враховується до страхового стажу, необхідного для призначення в майбутньому пенсії”,- говорить Ірина Валюх.

KoM 170912 22

З 1 січня 2015 року внесено зміни до деяких законодавчих актів України, якими значно посилено відповідальність за порушення законодавства про працю, у тому числі і нелегальної зайнятості.

Законом України № 77-VIII від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» внесено зміни до Кодексу законів про працю України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, законів України «Про оплату праці», «Про охорону праці» тощо.

Вийшла жива дискусія стосовно цього питання.

Довідково:

Для забезпечення та реалізаціїсвоїх прав та інтересів, громадяниможутьзвернутися до Недригайлівського бюро правової допомоги за адресою:

вул. Сумська, 13, смт Недригайлів,

Сумська область, тел.5-25-28, 5-25-29

з територіальним обслуговуванням смт Недригайлів, Недригайлівський район.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги України 0 800 213103.