назад

У Нікопольському місцевому центрі з надання БВПД захистили інтереси громадянки, яка підпадає під категорію «діти війни»

ПеревертайлоДо Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась Світлана Л*,  мешканка Нікополя, у якої виникла проблема з нарахування державної допомоги «дітям війни» через пропущення терміну подачі відповідного документу до Пенсійного фонду.

Юристи центру з’ясували, що громадянка пропустила строк пред’явлення виконавчого листа до виконання за її позовом до управління Пенсійного фонду України в м. Нікополі про зобов’язання нарахування державної допомоги «дітям війни». Захист інтересів Світлани Л.* доручили начальнику відділу представництва центру Івану Перевертайло. Правник склав заяву про поновлення строку пред’явлення виконавчого документу до виконання та забезпечив представництво в судовому засіданні. У результаті ухвалою Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 13 листопада 2017 року вимоги громадянки Л*. було задоволено в повному обсязі. Правник центру зміг довести, що клієнтка пропустила строк пред’явлення виконавчого листа до виконання через незалежні від неї обставини та з поважних причин. А саме: виконавчий лист було направлено до Міністерства соціальної політики України, але втрачено при пересилці.

Фахівці Нікопольського місцевого центру з надання БВПД наголошують, що такі випадки є непоодинокими, і до центру вже зверталися громадяни з подібною пробемою. І закликають тих, хто стикнувся з проблемою втрати документів при пересилці, приходити за правової допомогою до центрів та бюро правової допомоги. Нагадуємо, що Нікопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774. Номер всеукраїнської гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

До відома. Дитина війни – це особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Відповідно до закону дітям війни надаються такі пільги: право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників; використання чергової відпустки в зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік; виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи; першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва; право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; діти війни, які є інвалідами, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я (госпіталях). Дітям війни також до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.