назад

У ногу з часом: адвокатам Рівненщини роз’яснили регулювання криптовалют в Україні

гол

Днями в Рівному відбувся круглий стіл для адвокатів, організований Відділенням Асоціації правників України в Рівненській області та Радою адвокатів Рівненщини, «Регулювання криптовалют в Україні та закордноном».


Участь у заході взяв заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Микола Павлюк, а також адвокати, що співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги.


Доповідачами круглого столу стали партнери юридичної фірми Axon Partners, яка є найкращою юридичною фірмою року в IT індустрії за версією Legal awards-2017, Юрій Корнага та Орест Гавриляк розповіли адвокатам Рівненщини про регулювання криптовалюти в Україні.


Криптовалюта – це віртуальні гроші, які захищені від підробки. Фактично це зашифрована інформація, скопіювати яку неможливо. У світі існує кілька сотень видів криптовалют, але найвідоміша – біткоін.


«В Україні ще поки немає жодних регулятивних і законодавчих норм щодо криптовалют. Наприклад, способи розрахунків, прийому платежів тощо. Офіційні структури говорять про те, щоб українці уникали проведення операцій у криптовалюті. Однак цього не уникнути, і суспільство буде здійснювати такі операції. І якщо зараз не створити для цього правові норми, то в подальшому із цим буде дуже важко боротися. Для цього Нацбанк повинен визнати її валютою. Проте регулятор побоюється це зробити, бо не знає як це вплине на валютний ринок», – зауважує Орест Гавриляк.


1


Голова Відділення Асоціації правників України в Рівненській області, член Ради адвокатів Рівненської області, адвокат, яка співпрацює з системою БПД Рівненщини, Алла Філатова вважає, що питання регулювання віртуальних грошей наразі дуже актуальне:


«Зараз на розгляді у Верховній раді перебуває два законопроекти щодо криптовалюти, але вони ще не мають остаточної редакції. Сфера інформаційних технологій в Україні швидко розвивається, і прийняття законів у цій сфері на часі. Це питання хвилює дуже багатьох адвокатів та юристів».


Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).