назад

У Охтирці стартував проект «Розуміємо права дитини»

OkM 170915 1115 вересня розпочато спільний проект між Охтирським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) та відділом освіти Охтирської міської ради. Цього дня з вихованцями Охтирського міського центру позашкільної освіти – мала академія наук учнівської молоді

юристом центру Мариною Лапоног проведено правопросвітницьку конференцію, під час якої обговорювали права людини. На заході серед присутніх були:директор Охтирського МЦ з надання БВПД Тамара Козир, керівники правових та історико-правових гуртків Галина Альжинська та Богдан Саєнко.

OkM 170915 12

Зі слів Марини Лапоног: «Проблема прав людини завжди була і залишається актуальної  у сучасному світі. Права людини – природні, невідчужувані, що починаються від моменту народження і закінчуються зі смертю. Права громадянина  безпосередньо пов’язані зі фактом громадянства, приналежності до певної держави. Складність реалізації прав людини зумовлена тим, що знаходяться в різних сферах та потребує механізму їх захисту».

OkM 170915 13

Під час заходу розглянуто еволюцію прав людини, міжнародні документи, що регулюють та захищають права людини та дитини. Із вихованцями, для кращого сприйняття, проведено градацію прав дитини від моменту народження до досягнення повноліття (18) років в інтерактивній формі. Марина Лапоног розкрила зміст понять «Декларація та конвенція», роз’яснила що таке громадські( особисті) та політичні права, акцентуючи увагу на тих органах, що здійснюють захист дітей на національному рівні.

OkM 170915 14

Наприкінці з метою перевірки засвоєних знань, здійснено анкетування учасників.

OkM 170915 15

На завершення Марина Лапоног додала: «Пам’ятайте! Ваші права закінчуються там, де починаються права інших. Тож навчайтеся, щоб бути обізнаними та ваші права не порушували і не зловживали ними».

OkM 170915 16

Довідково Охтирський МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.