назад

13344739 484792491711712 322141984804577147 n

Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав смт. Підволочиськ для надання правових консультацій та проведення низки робочих зустрічей з метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги громадян.

Так, 26 травня 2016 року у Підволочиській селищній раді (вул. Шептицького, 4) заступник начальника відділу організації надання БВПД  та роботи з адвокатами Юрій Франків та головний спеціаліст відділу Діана Базан провели виїзне консультування громадян.

13339733 484792505045044 8266140038387547206 nДо консультаційного пункту звернулися громадяни із питаннями щодо  поділу майна та призначення пенсії за віком для державних службовців.

Фахівці місцевого центру пояснили жінці, що відповідно до ч. 1 ст. 69 Сімейного Кодексу дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Відповідно до ч.1 ст. 70 Сімейного Кодексу майно, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

Чоловікам, які працювали на керівних посадах в сільських радах, пояснили, що 30 квітня 2015 року Кабінетом Міністрів України внесено до Верховної Ради України проект Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загально-обов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій”, який передбачає комплексну реформу системи пенсійного забезпечення в Україні.

Законопроект має на меті створення справедливої системи пенсійного забезпечення шляхом переходу на єдиний принцип нарахування пенсій. Передбачається призначення всіх видів пенсій за нормами єдиного закону, а також скасування спеціальних пенсій (крім спеціальних пенсій для військовослужбовців).

З 1 січня 2016 року пенсія державним службовцям та прирівняним до них особам, (п’ята категорія професійної пенсійної програми) призначається на загальних умовах. Спеціальні пенсії, призначені до 1 січня 2016 року виплачують у розмірах, визначених законодавством, яке діяло до вказаної дати.

Цього ж дня директор  місцевого центру Юрій Гордєєв та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Ірина Максимюк провели робочу зустріч з військовим комісаром Підволочиського району Володимиром Кондратюком.  Сторони обговорили питання організації роботи пункту мобільного доступу для учасників АТО.

Також Юрій Гордєєв провів робочу зустріч з начальником служби у справах дітей Підволочиської райдержадміністрації Уляною Карпець. Директор місцевого центру повідомив, що діти сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які стали або можуть стати жертвами насильства в сім’ї відповідно до ст.14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” мають право на таку допомогу.

“У роботі служби у справах дітей часто трапляються ситуації, коли опікунам необхідна юридична допомога і тому співпраця з Тернопільським місцевим центром є важливою та актуальною.”– зауважила Уляна Карпець.

Під час робочої поїздки Ірина Максимюк провела вуличне інформування громадян на центральній площі смт. Підволочиськ та розповсюдила друковані матеріали з інформацією та координатами центру.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевих центрів за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).