назад

13335904 484797725044522 4976982600496573637 n

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги організував роботу виїзного консультаційного пункту в Монастириському районі з метою надання правових консультацій громадянам.

26 травня в приміщенні Монастириської районної ради відбувся виїзний прийом громадян (м.Монастириська, 19). Консультували громадян з правових питань: начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Надія Попик, заступник начальника відділу Світлана Боднар, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Олена Овсинська та адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Володимир Москвин та Ігор Андрусенко.

Для отримання правової допомоги до консультаційного пункту звернулися громадяни, яких цікавили питання щодо реєстрації безробітної особи в центрі зайнятості та порядку відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Громадянам надали роз’яснення, що реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні (далі – реєстрація), проводиться центром зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування. Реєстрація проводиться за умови пред’явлення паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, облікової картки платника податків, трудової книжки (цивільно-правового договору чи документа, який підтверджує період зайнятості), а в разі потреби також військового квитка, диплома або іншого документа про освіту.

Щодо другого питання, то фахівці місцевого центру пояснили, що згідно пункту 1 статті 22 Цивільного кодексу України, особа, якій завдали збиткі (майнова шкода) в результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному об’ємі особою, яка її завдала.

Під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних або фізичних страждань або інших негативних явищ, заподіяних незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Цивільний позов про відшкодування моральної шкоди може бути поданий окремо у рамках цивільного судочинства. Закон не передбачає чітких правил визначення грошової суми, що підлягає виплаті.

Цього ж дня працівники місцевого центру провели вуличне інформування жителів району з метою поширення інформації про отримання безоплатної вторинної правової допомоги з  координатами місцевого центру.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 54, м. Чортків, а також за телефоном (03552) 2 09 50.