назад

У Подільському місцевому центрі клієнтці допомогли відновити право на користування земельною ділянкою

kulikova 28.01.19У квітні 2018 року до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась мешканка Ананьївського району з питання визнання договору оренди земельної ділянки недійсним.

За результатами розгляду звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги заявниці місцевим центром призначено адвокатку Олену Куликову.

Під час зустрічі з адвокаткою клієнтка повідомила, що при оформленні спадщини в 2017 році вона дізналася, що земельна ділянка/пай, яка належала її чоловікові, знаходиться в довгостроковій оренді.

Згідно витягу з Державного земельного кадастру вказаною земельною ділянкою, на підставі договору оренди від 09 вересня 2016 року, який зареєстрований цього ж дня державним реєстратором, користується Товариство з обмеженою відповідальністю «К», строк оренди 49 років. Постає питання, яким чином чоловік клієнтки, який помер у травні 2015 року, міг укласти договір оренди земельної ділянки з ТОВ «К» у вересні 2016 року та за своєю заявою здійснити державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки.

Жінка повідомила, що неодноразово письмово зверталася до ТОВ «К», аби отримати копію договору оренди земельної ділянки, яка належала її покійному чоловікові і який, начебто, був укладений між ним та ТОВ «К» у вересні 2016 року. Самостійно вирішити питання в досудовий спосіб щодо відновлення своїх прав — повернення земельної ділянки/паю в користування клієнтці не вдавалось. 

Дослідивши матеріали справи та зібравши відповідні докази, адвокатка Олена Куликова підготувала та подала до суду позовну заяву про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов’язання ТОВ «К» повернути позивачці для самостійного використання за призначенням вказану земельну ділянку/пай.

29 листопада 2018 року Ананьївський районний суд Одеської області виніс заочне рішення по справі № 491/408/18, яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі, визнавши недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений у вересні 2016 року між покійним чоловіком та ТОВ «К» і зобов’язав ТОВ «К» повернути земельну ділянку позивачці для самостійного використання за призначенням.

До того ж, з ТОВ «К» було стягнуто судовий збір у розмірі 1409 грн.

Завдяки професійним діям адвокатки Олени Куликової було відновлено право жительки Ананьївського району користуватись та розпоряджатись земельною ділянкою/паєм.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.