назад

У Покровському бюро правової допомоги жінці допомогли встановити опікунство над сином

dokumenty dlya oformleniya opekunstva nad invalidom 1 11131226 300x199До Покровського бюро правової допомоги звернулась Любов С* яка хотіла встановити опіку над сином, що має обмежені фізичні можливості. Жінка розповіла що юнак має інвалідність першої групи з дитинства, не може працювати, а тому потребує постійного піклування.

Начальник Покровського бюро правової допомоги Ольга Єфіменко ретельно вивчила надані клієнткою документи та підготувала до суду заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

У заяві Ольга Єфіменко зазначила, що син громадянки є інвалідом першої групи, що підтверджується Довідкою МСЕК та страждає хронічним психічним захворюванням, внаслідок чого потребує відповідного медичного догляду та лікування, а також постійного стороннього догляду. Клієнтка доглядає за хворим, а тому просить визнати її сина недієздатним, встановити опіку над ним та призначити її опікуном.

За результатами розгляду справи, рішенням Покровського районного суду заяву клієнтки задоволено,визнано її сина недієздатною фізичною особою, вирішено встановити над ним опіку та призначено громадянку Любов С* опікуном.

До відома.

Відповідно доч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ст. 295 Цивільного процесуального кодексу України, заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі – за місцезнаходженням цього закладу. А в разі визнання недієздатним громадянина України, який проживає за її межами, визначається за клопотанням заявника ухвалою судді Верховного Суду.

Ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.При визначенні поняття «члени сім’ї» повинна враховуватися норма, що міститься у ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України, відповідно до якої сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Ч. 1 ст. 299Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров’я.

У відповідності до ч. 1 ст. 298 296 Цивільного процесуального кодексу України та п.4. Постанови Пленуму Верховного суду України  «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним»передбачено, що у справах про визнання громадянина недієздатним за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. 

У разі визнання фізичної особи недієздатною суд, згідно із ст. 58, ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України встановлює над нею опіку і призначає опікуна.

Нагадуємо, що безоплатна правова допомога надається відділом «Покровське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Покровське, вул. Центральна, 30-а.Графік роботи: пн-чт: з 8.00 до 17.00, пт: з 08.00до 15.45. Контактні тел.: (05638) 2-18-45, (095) 390-10-33; електронна пошта:pokrovske@legalaid.dp.ua.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103 (цілодобово та безкоштовно)