назад
29.01.18

У Полтаві говорили про запобігання та протидію домашньому насильству

zagal2612

26 січня в Головному управлінні Національної поліції в Полтавській області відбувся круглий стіл на тему «Домашнє насилля: зміни в законодавстві та шляхи надання допомоги жертвам сімейного насилля». Захід зібрав представників ГУ НП в Полтавській області, Патрульної поліції Полтавської області, управління ювенальної превенції, фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, Управління сім’ї, молоді та спорту Полтавської обласної державної адміністрації, а також представників громадськості.

Круглий стіл мав на меті обговорити законодавчі зміни, що стосуються запобігання та попередження домашнього насильства, виробити механізми співпраці органів поліції, системи БПД, управління сім’ї, молоді та спорту, громадських організацій задля того, щоб жертви насильства відчували себе захищеними.

Як зазначив представник патрульної поліції, у місті Полтаві протягом 2017 року надійшло понад 3 500 викликів стосовно насильства в сімї. Але за відповідними викликами подано лише 150 заяв про вчинення домашнього насильства.

Новели у законодавстві також стосуються й розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Наразі право на БВПД отримали також особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти. Відтепер вони можуть отримувати не лише безоплатні консультацій, а послуги стосовно захисту, представництва їх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру», – поінформував директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.oi

З виступу заступниці начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру Юлії Козаченко учасники круглого столу дізналися про правовий захист громадян у системі БПД.

«Важливим напрямом діяльності фахівців системи БПД є правопросвітництво. Реалізуючи даний напрям діяльності, центри та бюро правової допомоги Полтавщини охоплюють широке коло учасників. Це учнівська і студентська молодь, батьки, педагогічні працівники, безробітні, пенсіонери, малозабезпечені, люди з інвалідністю та інші», – Юлія Козаченко.ky

Представники громадських організацій обговорили діяльність стосовно проведення правопросвітнцтва у регіоні саме осіб, які стали жертвами насильтва, реалізацію корекційних програм, підготовки спеціалістів для роботи з даною категорією, підтвердження статусу осіб, постраждалих від насильства у сім’ї, необхідність інформування про те, куди вони можуть звернутися у випадку домашнього насильства шляхом підготовки відповідних методичних матеріалів.

По завершенні заходу старша інспекторка з особливих доручень в Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, яка виступила модератором заходу Наталія Мельничук запропонувала учасникам круглого столу підписати спільний Меморандум про співпрацю щодо проведення роботи з особами, які постраждали від домашнього насильства. Учасники круглого столу підтримали таку ініціативу щодо об’єднання зусиль задля допомоги жертвам домашнього насильства.ni

 Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до фахівців системи БПД.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

              Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

              Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

              Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479/.   

        Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні