назад

У поліцейських є низка обов’язків відносно затриманого: нагадали правоохоронцям Тернопільщини на правоосвітньому навчанні

27496533 1610528188992794 1466062853 n

29 січня 2018 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій спільно з омбудсменом поліції ГУ НП у Тернопільській області Валентиною Перхалюк та фахівцем Регіонального центру Олегом Кононенком задля висвітлення гарантованих державою прав затриманих осіб здійснили візит до Головного управління Національної поліції в Тернопільській області де провели правоосвітнє навчання для поліцейських.

Під час заходу Ірина Хондогій нагадала працівникам Головного управління Національної поліції в Тернопільській області практичні моменти призначення Регіональним центром захисника для захисту інтересів осіб та озвучили чого варто уникати та на що слід зважати під час винесення постанови про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням чи під час окремої процесуальної дії (ст. 49 і ст. 53 КПК України), зокрема:

•зазначати підстави для залучення особі захисника за призначенням;

•уникати помилок в зазначенні номеру Єдиного реєстру досудових розслідувань;

•не допускати невідповідність інформації частин постанови одна одній;

•не забувати проставляти печатку та ставити підпис у постанові.

27497368 1610527565659523 645406674 n

Також на навчанні висвітлювалось питання інформування Регіонального центру про адміністративне та кримінальне  затримання осіб відповідно до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1363.

Крім того, Ірина Хондогій зазначила, що в Україні 2018 року оголошено «Роком реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”. Проект передбачає інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних “гарячих ліній”, організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів та здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до ст. 49 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо:

1.Відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника;

2.Підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об’єктивних причин не може його залучити самостійно;

3.Слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

Захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

У таких випадках слідчий, прокурор виносить постанову, а слідчий суддя та суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні.

Згідно ст. 53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Здійснення захисту під час проведення окремої процесуальної дії не покладає на захисника обов’язку надалі здійснювати захист у всьому кримінальному провадженні або на окремій його стадії.

Довідково: в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.