назад
27.11.17

У Полтаві обговорили розвиток системи правової допомоги

DSCN7744

23 листопада 2017 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбувся круглий стіл на тему «Актуальні питання забезпечення захисту прав громадян та розвитку системи правової допомоги». Захід відбувся у  рамках проведення ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції.

Круглий стіл був спрямований на виявлення проблемних питань у напрямі забезпечення захисту прав громадян та реалізації завдань системи безоплатної правової допомоги у цьому напрямі.

Участь у заході взяли начальниця Управління розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації Координаційного центру з надання правової допомоги  Світлана Маліновська, заступниця начальника Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, Наталія Марчук,  директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, директор Регіонального центру з надання БВПД в Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка, директорка Регіонального центру з надання БВПД  у м. Києві Оксана Василяка та директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. Учасниками круглого столу також стали фахівці Регіонального, Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання БВПД.DSCN7762

Очільники системи БВПД областей обговорили питання щодо організації роботи системи БПД, зокрема особливості розподілу доручень серед адвокатів, проведення роботи щодо залучення партнерів для проведення правопросвітницької діяльності у регіонах, виділення коштів на реалізації програм правової освіти на правової допомоги населення в областях та перспективи подальшого обміну досвідом між фахівцями системи БВПД областей.

Як відмітила Світлана Маліновська: «Для нас є дуже важливим проведенням подібних заходів, які сприяють обговоренню актуальних питань розвитку системи безоплатної правової допомоги як з точки зору науковців, теоретиків, так і з точки зору фахівців системи безоплатної правової допомоги з регіонів. Виклики, які сьогодні постають перед системою говорять про необхідність злагодженої командної роботи на  всіх рівнях».DSCN7770

Також під час круглого столу обговорювали питання розвитку системи БПД у розрізі запозичення кращих практик надання такої допомоги як в областях, так і на прикладі інших країнах, зокрема Грузії та Болгарії.

Не оминули поза увагою важливий етап у подальшому розвитку системи безоплатної правової допомоги – оголошення конкурсу для відбору адвокатів у роботі системи БПД.

«Проведення даного конкурсу дасть можливість заповнити прогалини щодо забезпечення правовою допомогою жителів віддалених районів, зменшити навантаження на  адвокатів, які працюють на декілька районів та дасть можливість новим адвокатам долучитися до роботи у системі та оцінити її переваги», – повідомив директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.DSCN7720

До відома
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.