назад
24.01.18

У Полтаві підвищували правову обізнаність державних службовців

2233

Продовжується співпраця Регіонального центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Полтавського обласного  центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. Постійними доповідачами на лекціях для  державних службовців є керівництво Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області.

 Відтак, починаючи з 15 січня 2018 року,  на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22.12.2017 № 891 «Про підвищення кваліфікації державних службовців органів виконавчої влади, працівників міськрайвиконкомів на базі Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій у 2018 році» із 15 січня поточного року  у Полтавському ЦППК розпочалася перша сесія підвищення кваліфікації за професійною програмою державних службовців категорії В апарату та структурних підрозділів обласної державної адміністрації, які не підвищували кваліфікацію більше 3 років.

Відкриття навчання відбулося за участю директорки Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Наталії Осипенко, яка ознайомила учасників із програмою навчання та результатами вхідного контролю знань (тестування), яке слухачі вперше проходили у дистанційному режимі.

Під час лекції, яку провів перший заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, доктор наук з державного управління, професор, Микола Лахижа, управлінці  розглянули  питання європейської інтеграції України та реформування органів влади в Україні. 

«На сучасному етапі політичного, суспільного та економічного розвитку України  питання щодо  європейської інтеграції вимагають відповідної адаптації національного законодавства до норм права ЄС , адже з цим процесом пов’язане не тільки створення відповідної правової бази для належного членства України у складі ЄС, а й досягнення інших важливих для держави цілей, насамперед, створення належного підґрунтя та рушійної сили задля правової, адміністративної, та судової реформи; розвитку системи безоплатної правової допомоги»,  – повідомив він.

Про основні принципи та засади доброго урядування державні службовці Полтавщини дізналися  з лекції з елементами тренінгу начальника управління кадрового, інформаційного та господарського забезпечення Департаменту фінансів Полтавської обласної державної адміністрації Сергія Лосєва.

Основні пріоритети державної мовної політики та писемну форму спілкування державних службовців учасники навчання опановували  в ході практичного заняття,  яке проводила   начальниця навчально-методичного відділу Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування. державних підприємств, установ і організацій Лариса Дорошенко.

Навчальний день 16 січня 2018 року для державних службовців апарату та структурних підрозділів обласної державної адміністрації, які підвищують кваліфікацію на базі Центру  також був динамічним та різноманітним.

Заняття «Розвиток правових компетентностей державних службовців. Безоплатна правова допомоги та механізм реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу» провів директор Регіонально центру з надання   БВПД у Полтавській області, кандидат наук з державного управління Олександр Черчатий.

«Головною передумовою реформування системи державної служби в Україні є спроможність місцевої влади ефективно реалізовувати зростаючу кількість повноважень, з метою надання більш якісних послуг населенню. Умови служби  повинні дозволяти добір висококваліфікованого персоналу з урахуванням особистих якостей та компетентності; для цього забезпечуються належні можливості професійної підготовки, винагороди та просування по службі», – зазначив він.15 15

Очільник Регіонального центру розповів про те, що окрім надання безоплатної правової допомоги, як клієнтам, так і територіальним громадам в цілому, фахівці системи БПД області проводять активну правопросвітницьку роботу, яка спрямована на надання різних цільових групах необхідного рівня правових знань, в тому числі і для державних службовців. За його словами, важливу роль у підвищенні правових компетентностей державних службовців області, відіграють кущові семінари, які проводяться для посадових осіб  органів виконавчої влади та  місцевого самоврядування  в рамках  Програми правової освіти населення області та  стали вже доброю традицією. Подібні заходи  дозволяють надати учасникам необхідний обсяг правових знань та поділитися позитивними напрацюваннями з колегами.

Крім того, Олександр Черчатий поінформував слухачів про систему БПД області та її можливості щодо захисту прав громадян, окреслив коло осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу.

 Цього ж дня слухачі також вивчали питання взаємодії органів влади та громадянського суспільства. Лекцію з елементами тренінгу  з даної тематики  провела провідний юрисконсульт, доцент кафедри правознавства Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, кандидат історичних наук, Тамара Жалій.

Тему «Територіальна організація влади та реформа місцевого самоврядування. Правові аспекти формування територій спроможних територіальних громад» розкрила в ході практичного заняття голова громадської організації «Інститут розвитку територіальних громад Полтавщини», консультант з питань місцевого економічного розвитку Асоціації міст України Ірина Дудка.

Питання щодо розвитку англомовної комунікативної компетентності, потреб та можливостей самостійного вивчення державними службовцями іноземних мов висвітлила  доцентом кафедри іноземної філології та перекладу Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, кандидатом філологічних наук Наталія Грінченко.

Основні положення Закону України «Про звернення громадян», практичні аспекти щодо організації прийому  громадян та розгляду їх звернень в органах влади, проведення переговорів, офіційних зустрічей, засідань та нарад учасники навчання опрацювали під час заняття, яке провів начальник відділу роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації Валерій Балагура.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.