назад

У Полтаві провели цикл тренінгів з жіночого лідерства, підприємництва та гендерних ініціатив

IMG 2076

20, 23 та 27 лютого директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий, перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа,  начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Ігор Клименко та начальник відділу організації надання безоплатної  вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Пирлик, взяли участь у циклі тренінгів з жіночого лідерства, підприємництва та гендерних ініціатив, які проводяться для переселенців Полтавської, Харківської, Черкаської, Сумської та Дніпропетровської областей. 

 

Відкриття заходу відбулося за участю радника Міністерства соціальної політики з питань ВПО по Полтавській області Вікторії Курилко, яка наголосила на важливості проведення даних заходів, зокрема, для осіб із числа внутрішньо переміщених осіб. «Прибувши на територію, підконтрольну владі України, практично всі зіштовхнулись з численними як побутовими, так й правовими питаннями, тому дана категорія осіб потребує додаткової підтримки всіх державних та недержавних інституцій», – зазначила вона.

«У зв’язку з воєнним конфліктом, в правовому полі України з’явилась нова категорія осіб, що потребують додаткової допомоги – внутрішньо переміщені особи. Однією із системних проблем, з якими ми зіштовхнулися у процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги вразливим категоріям осіб, стала неможливість для ВПО реалізувати своє право на таку допомогу у зв’язку з відсутністю їх у переліку суб’єктів такого права. Одночасно було зрозуміло, що через вразливість їх становища та складність життєвих обставин вони повинні мати право на таку допомогу і мати змогу реалізувати свої законні права. Проте, 5 січня набули чинності зміни до законодавства щодо надання безоплатної правової допомоги, тепер суб’єктами безоплатної вторинної правової допомоги є також вимушені переселенці, особи та особи, які звернулися за отриманням статусу переселенця»зазначив Олександр Черчатий  під час виступу.IMG 2073

У програмі тренінгів передбачено також блок з актуальних юридичних аспектів захисту прав ВПО та методів профілактики та протидії гендерно обумовленого та сексуального насильства, в тому числі в зонах військового конфлікту.

          Про механізми захисту юридичних прав ВПО на регіональному та національному рівнях розповів учасницям Ігор Клименко. Керівник відділу зосередив увагу учасниць на права ВПО відповідно до Закону України «Про забезпечення прав та внутрішньо переміщених осіб». Окремо він висвітлив основні правові проблеми, з якими постійно стикаються ВПО. Так, у соціальній сфері це переведення, переоформлення соціальних виплат за місцем тимчасового проживання, отримання статусу ВПО, отримання компенсації витрат на проживання, на оплату комунальних послуг. Питання щодо  звернення до центру зайнятості, порядку укладення/розірвання трудового договору, виплати нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, отримання нової професії, зміна записів у трудовій книжці, переведення на іншу роботу виникає також у ВПО. У сфері фінансових відносин ВПО хвилюють питання щодо виконання кредитних зобов’язань, реструктуризація кредитної заборгованості, визнання кредитного договору неукладеним, взаємовідносини з банками у разі наявності депозитів, ліквідація банків та повернення вкладів.IMG 2079

Взяття на облік до місцевого лікувального закладу, забезпечення лікарськими засобами у пільговому/безоплатному порядку, отримання медичного обслуговування за місцем тимчасового проживання є одними із ключових проблем з якими зіштовхуються ВПО у галузі охорони здоров’я. 

«Особливо гостро виникають питання що стосуються права власності. Це і реалізація права власності на майно, що розташоване в зоні проведення АТО та на тимчасово окупованій території, вчинення нотаріальних дій щодо вказаного майна і  захист права власності. Приїжджаючи в іншу місцевість перш за все ВПО турбують питання щодо відносини з оренди житла, а саме: порядок укладення договору оренди житла, права та обов’язки за вказаним договором, адже вони повинні десь проживати», – повідомив Ігор Клименко.

Доступ до правосуддя є також одне із проблемних питань, з яким зіштовхуються ВПО і тут у допомозі стає система БВПД. На прикладі системи БВПД області він розповів, які правові послуги можуть отримати переселенці та куди їм для цього необхідно звернутися.  Під час виступу фахівець РЦ розповів учасницям тренінгу як у правову полі вирішити ті, чи інші питання, які виникають у ВПО. Доповідь викликала чимало запитань від жінок, на які фахівець системи БВПД надав вичерпні компетентні відповіді.

Юлія Пирлик продовжила і розвинула тему змін у законодавстві щодо надання безоплатної  вторинної правової допомоги, а також розповіла про практичні аспекти реалізації внутрішньо переміщеними особами ВПО) права на безоплатну правову допомогу. В рамках своєї доповіді висвітлила порядок звернення ВПО до центрів з надання БВПД.

Особливу увагу було приділено аналізу найпоширеніших питань, з якими звертаються ВПО до центру та бюро правової допомоги, це спадкування,  оформлення опіки і піклування, дозволів на вивезення дітей за кордон, повернення заборгованості по заробітній платі, ідентифікація пенсіонерів ВПО в Ощадбанку тощо. Доповідач зазначила, що в порівнянні з попереднім роком, кількість звернень громадян зросла в 10 разів.

Під час тренінгів учасниці також мали змогу виявити та розвинути лідерські та управлінські якості, посилити впевненість в собі, настроїтися на позитивні зміни та  досягнення. 

За допомоги професійних тренерів та практиків жінки пройшли експрес тур з підприємництва – від ідеї до успішного бізнес плану, отримали інформацію щодо можливостей фінансової підтримки, ознайомляться з технологіями створення стартапів та соціальних підприємств.

         Дані тренінги організовані за ініціативи громадської організації «Інститут гендерних трансформацій» під патронатом радника Міністерства соціальної політики з питань ВПО по Полтавській області. Тренінги відбуваються в рамках проекту «Соціальний капітал жіноцтва Полтавщини – жінкам ВПО» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працюєза адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.