назад

У Полтаві відбулася регіональна прес-конференція з безоплатної правової допомоги

У Полтаві відбулася регіональна прес-конференція, присвячена питанням ролі системи безоплатної правової допомоги в Україні, обговоренню тенденцій її розвитку та кращого досвіду. Початком дискусії стала перша Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка відбулася 10-12 вересня за участі експертів та представників систем безоплатної правової допомоги з різних країн. Тема конференції — «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості».

Під час  прес-конференції презентований український досвід з надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян, обговоренні питання доступності та якості правових послуг.

Регіональна прес-конференція стала продовженням дискусії щодо тенденцій та перспектив розвитку системи надання безоплатної правової допомоги в Україні, правових інновацій та кращого досвіду.

Заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко презентувала етапи становлення системи БПД в України, напрями діяльності, сучасні сервіси, якими можуть скористатися громадяни, перспективи у подальшій роботі.

«Реалізуючи нашу місію щодо захисту прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот, першоосновою нашої діяльності для нас є повага до гідності людини та прагнення створити умови, за яких люди мають рівний доступ до права й правосуддя, незалежно від рівня їх матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості. Адже система БПД спрямована на захист саме соціально вразливих категорії громадян. Крім того, важливою складовою у нашій діяльності є співпраця з нашими партнерами, яка базується на довірі та взаємній повазі», – додала вона.

Були представлені відеоролики з реальними історіями клієнтів, які змогли захистити свої порушені права завдяки підтримці адвокатів та юристів системи безоплатної правової допомоги.

Як вдалося захистити інтереси клієнтів розповіли представники Котелевського та Диканського бюро правової допомоги Микола Убийсобака та Людмила Маценко.

Клієнти системи БПД Олексій Омельченко та Григорій Дрижирук поділилися своїми життєвими історіями   та розповіли яким вдалося захистити свої права завдяки фахівцям системи БПД.

Під час прес конференції присутні також дізналися про те, що таке правопросвітництво, у яких формах воно здійснюється. Про це та про досвід роботи цьому напрямі розповіла очільниця Шишацького бюро правової допомоги Вікторія Легейда.

Про позитивну практику та досвід роботи у системі БПД розповіла Олена Ясницька адвокат системи БПД.

Заступниця начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька розповіла про співпрацю бюро правової допомоги з представниками органів місцевого самоврядування, зокрема щодо проведення комунікативних заходів, роботу мобільних, дистанційних пунктів доступу до БПД, надання адресної правової допомоги, прийняття та реалізацію програм правової освіти.

Участь у регіональній конференції взяли представники системи безоплатної правової допомоги регіону, органів місцевої влади та організацій громадянського суспільства, експерти та правозахисники.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.,тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел.. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги   знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17 (у дворі суду), тел. (05361) 61-120.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.