назад
25.05.17

У Полтаві відбувся семінар-тренінг з реалізації прав ВПО для керівників місцевих центрів з надання БВПД

18741205 1472181699500927 277957558 n

Про актуальні питання реалізації соціальних прав внутрішньо перемішених осіб говорили сьогодні, 25 травня 2017 року, у Полтаві. Захід такого формату проводиться на Полтавщині вже не вперше, та має на меті обговорити актуальні питання захисту прав ВПО у регіоні та шляхи їх вирішення. Серед учасників регіонального семінару – представники державних органів влади, експерти громадських організацій, фахівці системи БПД Полтавщини, а також співробітники Координаційного центру з надання правової допомоги – начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук та керівник Харківської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи Ростислав Росоловський.

 Захід відбувся у Регіональному центрі з надання БВПД у Полтавській області. Його ініціаторами стали Радник Мінсоцполітики з питань ВПО по Полтавській області та Регіональний центр з надання БВПД, які спільно з представниками Координаційного центру, адвокаткою Аліною Шеремет та юристкою-аналітиком ГО «Інститут гендерних трансформацій» Анастасією Шляхтіною провели навчання для керівників місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Полтавщини.

18685347 1472181456167618 1709759840 n

Семінар відкрили начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко та фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук і Ростислав Росоловський.

Олена Сінчук, зокрема, нагадала, що з 5 січня 2017 року набули чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно з якими внутрішньо переміщені особи та особи, які лише претендують на отримання такого статусу отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу (здійснення представництва інтересів таких осіб у судах, складення документів процесуального характеру).

«ВПО мають право на безоплатне отримання всіх видів правових послуг, які віднесені до безоплатної вторинної правової допомоги. Характеризуючи кількість звернень із загального числа звернень до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги слід зазначити, що близько 1,5% це звернення саме ВПО. З набуттям чинності законодавчих змін, їх число постійно збільшується.  А отже більше таких соціально-вразливих громадян, як ВПО, можуть отримати кваліфіковану правову допомогу за рахунок держави», – зазначила вона. За словами Олени Сінчук, питання, з якими звертаються ВПО за безоплатною правовою допомогою здебільшого стосуються їх соціального захисту, набуття права власності на майно, спадкового  та сімейного законодавства. Вона також розповіла про успішну практику надання безоплатної правової допомоги переселенцям та співпрацю у цьому звязку із партнерськими організаціями, які опікуються правами ВПО.DSCN5462

Із основними напрямами роботи Радника Мінсоцполітики з питань ВПО по Полтавській області області учасникам заходу розповіла Вікторія Курилко. Вона повідомила про тісну співпрацю з фахівцями системи безоплатної правової допомоги в області щодо проведення консультувань ВПО, спільних правопросвітницьких заходів, які спрямовані на ознайомлення з правами ВПО та механізмами їх захисту, зокрема, і через систему БПД. За її словами, це «дозволяє ВПО відчувати правовий захист з боку держави».

За словами директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександра Черчатого, за період 2016-2017 рр. до центрів з надання БВПД в області за правовою допомогою звернулося 194 ВПО: 56 у минулому році та 138 у поточному. Він наголосив, що питання захисту прав ВПО залишається актуальним для Полтавщини, яка є третьою областю за кількістю переселенців та налічує близько 30 тис. переміщених осіб. «Ми намагаємося налагоджувати співпрацю між державними органами та неурядовими організаціями, об`єднувати зусилля громад Полтавщини, аби краще допомагати переселенцям», – зазначив він.DSCN5391

Під час регіонального семінару фахівці системи БПД Полтавщини спільно з представниками ГО «Інститут гендерних трансформацій» з урахуванням практики роботи ознайомили представників місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги з нормативно-правовим забезпеченням захисту прав ВПО, поінформували про майнові права ВПО, зокрема, щодо купівлі-продажі майна, роз’яснили відповідну процедуру оформлення майна та необхідні для цього документи. Враховуючи значну кількість звернень ВПО з питань, що стосуються роз’яснення сімейного законодавства, доповідачі розкрили й механізми оформлення документів з питань розлучення та виплати аліментів.18716626 1472181686167595 1119104029 n

Нагадаємо, в Полтавській області сьогодні працює 4 місцеві центри та 23 бюро правової допомоги, де кожен відвідувач може отримати безкоштовну юридичну консультацію, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції, а також, у випадках передбачених законом, представництво своїх інтересів у судах за рахунок держави.