назад

У Полтаві відкрилася фотовиставка «Правова допомога поруч»

Сьогодні в Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відкрилася фотовиставка «Правова допомога поруч», яка триватиме до 25 жовтня.

На початку заходу учасникам заходу презентували відеоролики із прикладами позитивного захисту прав клієнтів системою безоплатної правової допомоги.

Участь у відкритті взяли представники системи БПД, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, благодійних організацій, засобів масової інформації, студенти Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

«Робота фахівців та адвокатів системи безоплатної правової допомоги із соціально вразливими категоріями громадян – це основна ідея, яка відображена у фокусі фотовиставки. Фотовиставка це яскравий приклад того, що держава створила дієвий правовий інструмент задля захисту своїх прав», – повідомив директор Регіонального центру Олександр Черчатий, відкриваючи фотовиставку.

З вітальним словом до присутніх звернулися директор Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олександр Лемешко, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області  Іван Клочко та заступник начальника філії Державної установи «Центр пробації» у Полтавській області Юрій Величко.

«Назва фотовиставки «Правова допомога поруч» найточніше передає роботу фахівців системи безплатної правової допомогиФахівці системи надають первинну правову допомогу, соціально вразливі категорії населення отримують якісну вторинну правову допомогу адвокатів та фахівці системи БПД. Вони захищають права клієнтів у цивільних, кримінальних та адміністративних справах. Фахівці системи БПД проводять консультування у місцях несвободи, віддалених селах, геріатричних відділеннях, інформують про права під час правопросвітницьких заходів», – резюмува лаперша заступниця начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак.

Партнери Регіонального центру із числа представників Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я» подякували представникам   системи БПД за тісну співпрацю та презентували нові проекти.

На фотодокументальній виставці представлені 60 світлин з життя системи безоплатної правової допомоги. У фокусі — надання правової допомоги клієнтам, насамперед представникам та представницям соціально вразливих категорій населення.

Мета фотовиставки — привернути увагу до переваг створеного державою механізму захисту прав українців. Насамперед це вразливі категорії громадян — діти, учасники бойових дій на сході країни, літні люди та люди з інвалідністю, особи, які перебувають в місцях несвободи.

Загалом було відібрано 60 із понад 400 світлин, зроблених у червні – липні цього року під час щоденної роботи системи безоплатної правової допомоги в усіх регіонах країни.

На світлинах відображена робота фахівців регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, прийом громадян у бюро правової допомоги, робота адвокатів системи безоплатної правової допомоги. Також презентовано організацію роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до правової допомоги, у тому числі у бібліотеках та військових госпіталях, геріатричних будинках та будинках-інтернатах, слідчих ізоляторах та установах виконання покарань, а також за місцем проживання маломобільних клієнтів. Окрема увага приділена правопросвітницьким заходам для дітей, молоді, окремих вразливих соціальних груп, жителів віддалених населених пунктів тощо.

На світлинах — перемога у суді адвоката сироти-атовця, який під час бойових дій втратив усі документи і після повернення додому, не маючи коштів, з відчаю скоїв крадіжку. Клієнт з вадами слуху, дружину якого шахрайським чином обманули на значну суму коштів. Клієнтка, яка приїхала з іншого села, аби виселити з помешкання громадянського чоловіка. Інші клієнти та клієнтки, які звернулися за допомогою в оформленні спадщини, оскарженні відмови у виплаті пенсії, реалізації права на реабілітацію. Діти, які в ігровій формі дізнаються про свої права. Це консультування у контрольно-пропускному пункті на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями, у військовому госпіталі, у геріатричному будинку, у виправній колонії, у пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, у парках та на вулицях міст і сіл.

Створена система безоплатної правової допомоги України є однією з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. Ця система визнана успішною міжнародною спільнотою та громадянським суспільством і за результатами зовнішнього незалежного оцінювання відповідає стандартам та передовому досвіду Ради Європи.

Довідково. Вперше фотовиставка була представлена під час першої Київської міжнародної конференції з безоплатної правової допомоги, що відбулася 10-12 вересня цього року. Полтава стала 5 містом, де презентується фотовиставка.

Фотовиставка підготовлена за підтримки проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».