назад

У приміщенні Ріпкинської районної державної адміністрації проведено прийом громадян

Фото Ріпки РДА 7 вересня 2017 року7 вересня 2017 року заступник начальника Ріпкинського бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Гаан провів виїзний прийом громадян в приміщенні Ріпкинської районної державної адміністрації.
За отриманням правової допомоги звернулось двоє осіб. Питання, які цікавили мешканців району, стосувалися податковогоправа.

Зазначеним особам було роз’яснено, що Закон України від 23.02.2017 №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини»(далі – Закон № 1910-VІІІ) регулює питання оподаткування спадщини та дарунків, отриманих у 2017 році. Зазначений закон спрощує процедуру оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, які з 1 січня 2017 року мають право на спадкування. Зокрема, встановлено, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення.

Згідно зі статтею 1262 Цивільного кодексу Україниу другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. Закон №1910-VIII доповнює другу чергу спадкоємців за законом, визначену Цивільним кодексом України, такими членами сім’ї спадкодавця, як онуками, яким також визначено нульову ставку податку на доходи.

Такі ж зміни внесли і до порядку оподаткування подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. «Тобто подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою» – повідомив фахівець бюро правової допомоги.

Водночас, цей закон встановлює, що у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Відтак, якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом тап. 174.8 ст. 174 Податкового кодексу України.

Відвідувачам консультаційного пункту роз’яснили, що відповідно доп. 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону №1910 нульова ставка податку на доходи фізичних осіб застосовується до доходів, отриманих платником податків у вигляді спадщини/дарунка починаючи з 1 січня 2017 року.

На завершення прийому громадян, працівник бюро запропонував при виникненні нових питань в майбутньому звернутись до Ріпкинського бюро правової допомоги та залишив інформаційні матеріали щодо роботи Чернігівського місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги, а також візитки з контактними телефонами працівників Ріпкинського бюро правової допомоги.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається відділом «Ріпкинське бюро правової допомоги» Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 9-00 до 18-00 з понеділка по п’ятницю за адресою: с.м.т. Ріпки, вул. Попудренка, 8а, тел.(04641) 2-13-67.
Також за правовою допомогою звертайтесь до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 до 17-00 з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Чернігів, пр-т. Миру, буд. 49-а. тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.