назад

У пришкільних таборах навчають правил, які допоможуть врятувати життя

Літні грози особливо небезпечні через удари блискавок. Під час грози більшість поспішає сховатись від води. Насправді рятуватися варто не від води, а від блискавки, бо вона вбиває! Що не можна робити під час грози? Де краще сховатись від блискавки? Чимало учнів, які перебувають у пришкільних таборах вже знають відповідь на ці запитання. Під час правопросвітницького заходу, який спільно організували патрульні, фахівці системи безоплатної правової допомоги та надзвичайники – діти дізнались ще чимало цікавої інформації.

Не лише веселі, а й повчальні заняття. Просто неба майже сто учнів Чернівецької загальноосвітньої школи №28 спілкувались із надзвичайником. Тимчасово виконуючий обов’язки начальника сектору зв’язків зі ЗМІ і роботи з громадськістю УДСНС України у Чернівецькій області Вадим Затварницький розповів їм кілька простих правил, які допоможуть врятувати життя під час грози.

Поради:

1. Не ховайтеся під поодинокі та високі дерева, оскільки блискавка влучає у найвищі об’єкти. Найчастіше вона цілить у тополю, ялину, дуб та сосну. Якщо Ви у лісі, то краще сховатись під великі кущі.
2. Не ставайте біля побитих та обгорілих дерев, блискавка часто вдаряє в одне й те саме місце.
3. Відійдіть від металевих предметів. До прикладу, велосипеда чи металевої брами. Обов’язково також зніміть із себе всі металеві предмети.
4. Зупиніться, якщо ви біжите чи їдете.
5. Якщо вас двоє, троє чи більше – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці.
6. Не використовуйте парасолі з металевими ручками.
7. Не користуйтеся електронними пристроями. До прикладу, мобільними телефонами. Вимкніть їх під час грози. Якщо Ви вдома, то зачиніть вікна!

Правопросвітницький захід для дітей відбувся у форматі світового кафе, тож спікерів було кілька. Ігри, жваве спілкування. Окрім того, школярі мали змогу спробувати себе у ролі поліцейських. Охочих сісти у авто патрульних і бодай на кілька хвилин стати напарником начальника сектора зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Чернівецькій області Ігоря Пастуха – не бракувало. Під час гри патрульний також розповів, як поводитися із незнайомими людьми, нагадав дітям правила дорожнього руху.

«Діти змалечку мають знати свої права, щоб розуміти, коли їх хтось порушує», – зауважила начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька. Завдяки правовим іграм діти дізнались, які вони мають права. Зокрема, що всі діти, незалежно від їх раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, соціального походження – рівні у своїх правах. Опісля учням потрібно було відгадати, які права із запропонованого переліку справжні, а які вигадані.

Наступний захід у незвичному форматі патрульні, надзвичайники та фахівці системи БПД Чернівецької області планують організувати напередодні Дня Конституції. Це державне свято щорічно святкується в Україні 28 червня.