назад

У районній бібліотеці дізналися про порядок укладення секретного заповіту та види тимчасового користування лісом

21170733 1471116992933884 78440547 o

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу головний спеціаліст Шумського бюро правової допомоги Зоряна Серветник провела з працівниками Шумської центральної районної бібліотеки інформаційно-просвітницький захід на тему: «Порядок укладання секретного заповіту». Фахівчиня бюро проінформувала колектив бібліотеки щодо посвідчення нотаріусом секретного заповіту, а опісля, на прийомі громадян, проконсультувала мешканців району щодо видів тимчасового користування лісами.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до статті 1249 Цивільного кодексу України секретний заповіт посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом. Особа, яка бажає посвідчити секретний заповіт, подає його в заклеєному конверті нотаріусу. На цьому конверті повинен стояти підпис заповідача. Нотаріус робить на конверті посвідчувальний напис, скріплює його печаткою, а потім у присутності заповідача кладе в інший конверт, на якому зазначаються прізвище, ім’я по-батькові дата народження заповідача, дата прийняття на зберігання цього заповіту і опечатує його. Заповідач має скласти заяву про те, що нотаріус ознайомив його з правилами складання секретного заповіту з пунктами, які повинні бути в ньому та підписати її. Крім того, про прийняття секретного заповіту на зберігання нотаріус може видати заповідачу за його бажанням відповідне свідоцтво.

Згідно з главою 3 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 22.02.2012 № 296/5, нотаріус у присутності заінтересованих осіб та двох свідків відкриває конверт, у якому зберігався заповіт, та оголошує його зміст. Про оголошення заповіту складається протокол, який підписують нотаріус та свідки. У протоколі зазначаються: дата, час та місце складання протоколу про оголошення секретного заповіту; дата посвідчення та прийняття на зберігання секретного заповіту; прізвище, ім’я, по батькові осіб, присутніх при оголошенні, у тому числі свідків; відомості про повідомлення осіб, які не з’явились на оголошення секретного заповіту, або відомості про повідомлення в друкованих засобах масової інформації; стан заповіту (наприклад, наявність закреслених місць, поправок або інших недоліків); стан конверта, у якому знаходився заповіт, а також записується весь текст заповіту;

Наприкінці заходу Зоряна Серветник провела прийом громадян. За правовою допомогою до неї звернулося чотири жителі району з питань сімейного, спадкового, земельного, екологічного права.

Стосовно порядку тимчасового користування лісом, спеціаліст бюро роз’яснила одній з зацікавлених жительок, що відповідно до статті 18 Лісового кодексу України об’єктом тимчасового користування можуть бути всі ліси, що перебувають у державній, комунальній або приватній власності. «Тимчасове користування лісами може бути: довгостроковим — терміном від одного до п’ятдесяти років і короткостроковим — терміном до одного року». — довела до відома представниця бюро. Довгострокове тимчасове користування лісами державної та комунальної власності здійснюється без вилучення земельних ділянок у постійних користувачів лісами на підставі рішення відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Довгострокове тимчасове користування лісами приватної власності здійснюється без вилучення земельних ділянок шляхом укладення між власником лісів та тимчасовим лісокористувачем договору, який підлягає реєстрації в органі виконавчої влади з питань лісового господарства, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства. Короткострокове тимчасове користування лісами для заготівлі другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань та інших потреб, здійснюється без вилучення земельних ділянок у власника лісів, постійного лісокористувача на підставі спеціального дозволу, що видається власником лісів, постійним лісокористувачем підприємствам, установам, організаціям, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам.

21171003 1471117056267211 1927442387 o

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3;  тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.