назад
26.03.15

У рамках круглого столу обговорили питання співпраці Черкаського обласного центру БВПД та адвокатури

0525 березня 2015 року Черкаським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено відкриту експертну дискусію у форматі круглого столу на тему: «Взаємодія системи безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатури».

Метою заходу було обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь: директор Черкаського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віктор Левицький та інші посадові особи Центру, голова ради адвокатів Черкаської області Олександр Лічевецький, голова КДКА Черкаської області та ЧОВ ВГО «Спілка адвокатів України» Володимир Хлистуненко, представник КДКА Черкаської області у Вищій КДКА Володимир Петренко, керівник регіонального відділення ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», адвокат-тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Олексій Кузьмінський, керівник Черкаського регіонального відділення «Асоціація адвокатів України» Станіслав Скіць, а також адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Сергій Брус, Людмила Гриценко, Юрій Побиванець, ОлександрТимчук, ЮліяЧерватюк.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся директор Центру Віктор Левицький, який представив результати роботи Центру у 2013-2014 роках та розповів про перспективи розвитку системи БПД у 2015 році. Крім того, висвітлив питання щодо реалізації основних положень Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Міністерством юстиції України та Національною асоціацією адвокатів України.  

02

Учасниками круглого столу було висловлено спільну позицію щодо наявності налагодженої конструктивної співпраці між Черкаським обласним центром БВПД та органами адвокатського самоврядування Черкаської області, а також необхідність функціонування та розвитку системи БВПД саме під егідою Міністерства юстиції України, а не Національної асоціації адвокатів України.

В подальшому, жваве обговорення викликало питання щодо професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії). Так, керівник Черкаського регіонального відділення «Асоціація адвокатів України» Станіслав Скіць та представник КДКА Черкаської області у Вищій КДКА Володимир Петренко зазначили, що адвокат, залучений до ОПД повинен бути  зацікавленим в тому, щоб належним чином захистити інтереси клієнта та бути обізнаним з правовою позицією свого колеги-адвоката, який безпосередньо здійснює захист. На практиці фактично слідчі органи та суди, залучаючи адвоката на ОПД, нехтують поважністю причини відсутності адвоката, який здійснює захист та руйнують його позицію захисту. Проте, є вкрай важливим дотримання адвокатом ст. 23 Правил адвокатської етики, затверджених установчим З’їздом адвокатів України 17.11.12, та усвідомлення того, що у разі порушення вказаних норм адвокат може нести відповідальність.

01

Не менш важливим стало питання виділення робочих приміщень для адвокатів у судах першої інстанції та врегулювання режиму доступу адвокатів до приміщення СІЗО для побачення з клієнтом. Голова ради адвокатів Черкаської області Олександр Лічевецький та голова КДКА Черкаської області та ЧОВ ВГО «Спілка адвокатів України» Володимир Хлистуненко висловили зацікавленість в створенні максимально комфортних умов для роботи адвокатів, підкреслили, що у минулому періоді вживали спроб до вирішення цього питання, проте, зазначене не дало позитивних результатів. Вирішено підготувати спільне звернення учасників заходу на адресу судової адміністрації Черкаської області, Управління Державної пенітенціарної служби в Черкаській області.

03

Учасниками круглого столу було обговорено впроваджену систему Стандартів якості надання БВПД у кримінальних справах, а також  доцільність розробки та впровадження їх у цивільних та адміністративних справах. Висловлено думку, що Стандарти є необхідною умовою для отримання громадянами якісної, повної та своєчасної допомоги, вони  дисциплінують адвокатів та сприяють підвищенню рівня їх професійності та добросовісності. Надано пропозиції щодо максимального спрощення переліку документів, які в подальшому будуть регламентуватися відповідними актами законодавства щодо віднесення особи до соціально незахищених верств населення. 

З метою використання моделі і ресурсу каскадних тренінгів для підвищення кваліфікації адвокатів поза межами системи БПД, керівником регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Олексієм Кузьмінським презентовано форми підвищення кваліфікації адвокатів, у тому числі підготовку тренерів-модераторів з обміну досвідом між адвокатами. Досягнуто умов обміну досвідом між Центром та адвокатським самоврядуванням. 

04

Разом з тим учасникам круглого столу вдалось досягти спільних позицій щодо можливостей вільного вибору захисника в системі БПД, удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів, які залучаються до надання БВПД, умов укладення контрактів між адвокатами та Центрами тощо. З цих питань було внесено слушні пропозиції.   

Переглянути порядок денний та список учасників заходу можна тут.

06
 
07
 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+