назад

У Регіональному центрі працювали над розробкою чіткого алгоритму дій для жінок у ситуації насильства

У Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області пройшов круглий стіл на тему: «Об’єднання зусиль проти гендерно зумовленного насильства» . Фахівці системи БПД області спільно з представниками ГО “Асоціація громадських радників України”, ГО “Клуб Еней”, ГО “ЗДЖ” “Берегиня” та Міжнародного фонду “Відродження”, Нацполіції, юстиції, міського та обласного центрів соціальних служб та решта запрошених, під час заходу працювали над спільним планом дій задля оптимізації та об’єднання зусиль у боротьбі проти насильства над жінками.

             «Гендерно зумовлене насильство- це ганебне явище в нашому суспільстві. Ми повинні і надалі об’єднувати наші зусилля аби викорінити це явище. Також одночасно необхідно проводити і заходи на попередження аби і кривдник заздалегідь усвідомлював свою відповідальність і жінка не лише знала свої права але й вміла їх захищати»,-зазначив у своєму вітальному слові директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Стереотип, «б’є – значить любить» , «сама винна», «б’є- бо заслужила», страх перед кривдником, не бажання виносити назагал сімейні проблеми- усе це призводить до шокуючої статистики, щодо насильства над жінками. Дослідження, проведене Інститутом демографії і соціальних досліджень за замовленням Фонду народонаселення ООН, виявило, що щорічно 1,1 млн. українок зіштовхуються з фізичною чи сексуальною агресією в сім’ї. А ось, щодо нашої області то за свідченнями правоохоронців і на Рівненщині достатньо любителів «розпускати руки».

 

           «З початку 2019 року працівники поліції на Рівненщині склали 2928 протоколів за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування (ст. 1732 КУпАП). Десятьом правопорушникам винесено попередження, на 1019 – накладено штраф на загальну суму 238867 грн, втім сплачено лише 20705 грн. До 46 насильників застосовано адміністративний арешт, а до 86 – громадські роботи. Разом з тим, з початку року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 48 фактів вчинення домашнього насильства, з яких 14 кримінальних проваджень закінчено скеруванням обвинувальних актів до суду, в тому числі 4 – з угодою про примирення, а решта – закриті на підставі пункту другого частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу, тобто встановлена відсутність в діяннях складу кримінального правопорушення»,- розповіла представник УЗПЛ Нацполіції України у Рівненській області  Інна Березовська.

Під час обговорення проблематики гендерно зумовленого насильства, учасники круглого столу виокремили основні проблемні питання у протидії цьому явищу, зокрема : недостатнє фінансування, відсутність комплексної програми щодо боротьби з гендерно зумовленим насильством та мала кількість кваліфікованих фахівців, які можуть надавати фахову допомогу жертвам насильства.

Тому, темі аналізу існуючих організацій та їх знань один про одного, у темі протидії і профілактиці насильству на території області, була приділена значна увага, зокрема спікеркою круглого столу – експерткою з питань протидії гендерно зумовленому насильству ГО «Клуб Еней» Аліною Сарнацькою.

Зрештою, після тривалої та плідної дискусії учасники круглого столу, погодились об’єднати зусилля ,задля:

  • розробки спільного плану дій усіх зацікавлених партнерів, з метою оптимізації роботи;
  • створення дорожньої карти з чітким алгоритмом дій для жінок у ситуації насильства;
  • ініціації використання методології WINGS для протидії гендерно зумовленому насильству та збору статистичних данних для розробки державних програм протидії насильству.

Також,  присутні виступили з ініціативою укладення меморандумів між усіма зацікавленими сторонами щодо партнерства з метою протидії гендерно зумовленому насильству.